Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Ετοιμάζεται νέο προσχέδιο μετά την εξαμερή σύσκεψη

Νέο προσχέδιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να καταθέσει ο Σαρλ Μισέλ - Η αντιπρόταση της Αθήνας, οι διαφωνίες για το αρχικό προσχέδιο.

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής, μετά το μπλόκο που άσκησε η Αθήνα στο προσχέδιο της ΕΕ, αναφορικά με τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Μετά την εξαμερή έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες Κυριάκος Μητσοτάκης με Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να κατατεθεί νέο προσχέδιο με αλλαγές στις διατυπώσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».

Μάλιστα, Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή.

Οι διαβουλεύσεις για το νέο προσχέδιο, στο δείπνο των ηγετών που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αρχίσουν μετά τη συζήτηση των ηγετών για άλλα ζητήματα της ατζέντας, όπως οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το iefimerida.gr, τελούν εν αναμονή του νέου draft αν και αρκετοί είναι απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι ούτε το δεύτερο προσχέδιο θα ικανοποιήσει τα ελληνικά αιτήματα.

Δείτε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο που μπλόκαρε η Αθήνα

Η ελληνική αντιπρόταση για το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

– ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».

– ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Οι διαφωνίες για το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επέμεινε ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις «ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο προσχέδιο εκφραζόταν η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο, «των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά». Οι «27» καλωσόριζαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλούσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες» έρευνες και γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».

Γινόταν επίσης αναφορά στην ανάγκη «ταχείας επανέναρξης» των συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του διαμοιρασμού των πιθανών εσόδων από το φυσικό αέριο στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές.  Υπό τον όρο της «μακροχρόνιας» αποκλιμάκωσης στην περιοχή, αναφερόταν, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μία νέα θετική ατζέντα με την Τουρκία, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο και πιο συχνές επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Το προσχέδιο δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε κυρώσεις.

Πηγές: skai.gr, iefimerida.gr, kathimerini.gr, protothema.gr, politico.eu