Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό όρους

Αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας εγκρίνει, την επόμενη εβδομάδα, την Συμφωνία Αποχώρησης, τότε οι «27» θα προσφέρουν αναβολή του Brexit

Στην παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ως προϋπόθεση τέθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, αναμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Τι αναφέρει για το Brexit η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η Βρετανία ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τη 12η Απριλίου, εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατέστησαν σαφές οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Με μόλις μία εβδομάδα να απομένει ωσότου το ΗΒ να βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε κενό νομοθεσίας τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής (01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν το Brexit να αναβληθεί ως την 22α Μαΐου στην περίπτωση που η Μέι επιτύχει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε μια νέα ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο η Μέι δεν έπεισε τους 27 πως μπορεί να το καταφέρει αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντατικές επτάωρες συνομιλίες για την αναζήτηση ενός τρόπου η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς η ΕΕ να εμφανιστεί πως την πιέζει.

Η έκβαση ήταν μια συμφωνία που προβλέπει πως το Λονδίνο μπορεί -- αν η Μέι αποτύχει -- να ζητήσει αναβολή μεγαλύτερης διάρκειας, ως τα τέλη της χρονιάς. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση, και αυτή η προϋπόθεση ενδέχεται να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Για να οργανωθούν εκλογές, η νομοθεσία στη Βρετανία ορίζει πως θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη τους έξι εβδομάδες νωρίτερα, τη 12η Απριλίου.

Εάν δεν προκηρύξει ευρωεκλογές τότε, η Βρετανία θα τεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην παράταση ως την 22α Μαΐου 2019, με προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Εάν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην αναβολή ως τη 12η Απριλίου και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει τα επόμενα βήματα πριν από αυτή την ημερομηνία για να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τερέζα Μέι: Έχουμε φθάσει στην ώρα της απόφασης

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης», τόνισε η Μέι στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων όσον αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το ΗΒ να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Σημείωσε πως επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.

Ωστόσο, επέμεινε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Μπρέξιτ. Το ΗΒ, επανέλαβε, θα αποχωρήσει από την ΕΕ και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη.

Η Μέι είπε πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Μπρέξιτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.