Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τι ζητούν Γερμανία και Ιταλία

25 κράτη-μέλη αποδέχονται το προσχέδιο συμπερασμάτων με τις προτάσεις της Κομισιόν, εκτός από τη Γερμανία και την Ιταλία.

Με ισχυρή πλειοψηφία γίνονται δεκτές από τους 27 ηγέτες οι δύο από τις τρεις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργεικακής κρίσης και της επάρκειας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προίόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, 25 κράτη-μέλη αποδέχονται το προσχέδιο συμπερασμάτων με τις προτάσεις της Κομισιόν, εκτός από τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίες ζήτησαν να προστεθούν κάποιες προτάσεις.

Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμφωνούν -προς το παρόν- σε μία κοινή πολιτική, πολύ δε περισσότερο σε ένα πλαφόν.

Η διαφωνίες για το πλαφόν δείχνουν αδύνατον να ξεπεραστούν στην παρούσα φάση, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες για τη διεξαγωγή έκτατου Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να βρεθεί μία κοινή φόρμουλα.