Skip to main content

Σύνοδος ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης

«Μια ειδική σύνοδος εργασίας θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στην Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Μια ειδική σύνοδος εργασίας θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής και «ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να κατανοήσετε τις ακραίες συνθήκες, απόλυτης πολυπλοκότητας, σε ό,τι αφορά την είσοδο ή την έξοδο (από την Ουκρανία) του προέδρου Ζελένσκι», τόνισε.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, ότι «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα δώσει μια εικόνα ευρωατλαντικής ενότητας», η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ζελένσκι επρόκειτο να συμμετάσχει στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, χωρίς όμως να αναφέρει ποια μορφή θα είχε αυτή η συμμετοχή. «Είναι ευπρόσδεκτος αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Προσκεκλημένος από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Βαυαρία από την Κυριακή έως την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας έντονης διπλωματικής κινητικότητας μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.