Skip to main content

Συνολικά 420 εκατ. ευρώ ξόδεψαν οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης το 2018

Καμπανάκι από ξενοδόχους για την πτώση που παρουσιάζει ο δείκτης ασφάλειας εξαιτίας της μικροεγκληματικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 420 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ξόδεψαν οι επισκέπτες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης το 2018, μια χρονιά κατά την οποία ο αριθμός διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2017.

Όπως προκύπτει από την έρευνα ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης ξενοδοχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, από τα χρήματα που ξόδεψαν οι επισκέπτες τα 183 εκατ ευρώ ήταν στην πόλη, τα 161 εκατ στα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα ήταν φόροι. Αύξηση κατέγραψαν οι ημερήσιες δαπάνες των επισκεπτών οι οποίες ανήλθαν σε 71 ευρώ το 2018 αντί 70 που ήταν το 2017.

Όπως τόνισε ο managing consultant της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα, GBR Consulting Stefan Merkenhof, το θετικό μήνυμα του 2018 είναι η εκτόξευση των Ισραηλινών τουριστών κατά 78% και οι οποίοι πλέον είναι οι πρώτοι σε διανυκτερεύσεις και η μικρότερη αύξηση Γερμανών και Ιταλών επισκεπτών.

Επίσης, οριακή αύξηση στις 8,1 μονάδες από τις 8 κατεγράφη το 2017 στην ικανοποίηση των επισκεπτών. Στα θετικά της έρευνας καταγράφεται η άνοδος που παρουσιάζει η συνολική ικανοποίηση στη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση από το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τον σταθμό ΟΣΕ.

Σταθερή παρέμεινε η ικανοποίηση των τουριστών από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενώ οριακή αύξηση σε 8,3 από 8,2 καταγράφηκε στην ικανοποίησή τους για τη σχέση ποιότητας τιμής στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ξενοδοχεία. Η επιθυμία των τουριστών να επισκεφτούν ξανά τη Θεσσαλονίκη αγγίζει ποσοστό 95% ενώ ίδιο ποσοστό καταγράφει και η πρόθεσης τους να προτείνουν την πόλη μας σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, τα θετικά αυτά μηνύματα έρχονται να σκιάσουν οι αρνητικές αξιολογήσεις που δίνουν οι τουρίστες για την ασφάλεια της Θεσσαλονίκης, ένας δείκτης που βρίσκεται σε συνεχή πτώση από το 2015. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος, τόνισε ότι ο τουρισμός της πόλης κινδυνεύει σοβαρά αν συνεχιστεί η πτώση που παρουσιάζει ο δείκτης ασφάλειας εξαιτίας της μικροεγκληματικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος δείκτης έπεσε στο 6,9 το 2018 από 7,4 το 2015.

Αρνητικά αξιολογούν και εφέτος οι τουρίστες την καθαριότητα της πόλης (6 το 2018 από 6,4 το 2017) τις δημόσιες συγκοινωνίες και την έλλειψη πεζοδρομίων και πλατειών(6,3 το 2018 και για τους δύο δείκτες από 6,9 και 7,1 αντίστοιχα).



Μπουτάρης: Ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη

«Για την ασφάλεια δεν ευθύνεται ο δήμος. Όταν έρχεται κάποιος επίσημος η Θεσσαλονίκη πλημμυρίζει από αστυνομικούς. Όλο το υπόλοιπο διάστημα δεν βλέπεις αστυνομία στον δρόμο», , υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι ο Δήμος ευθύνεται για όλα τα υπόλοιπα και αποδίδοντας τις κακές επιδόσεις σε καθαριότητα και πεζοδρόμια-πλατείες στα οικονομικά προβλήματα των δήμων. «Ελπίζω ο επόμενος δήμαρχος να τα καταφέρει καλύτερα. Εμείς δεν τα καταφέραμε καλά στα πεζοδρόμια», παραδέχτηκε. Για τα πάρκα και το πράσινο είπε ότι είναι ελάχιστο, αλλά ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν νέοι πνεύμονες πρασίνου με το πάρκο που θα δημιουργηθεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ και το Μητροπολιτικό Πάρκο του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Για τη Μουσείο είπε ότι θα αποτελέσει σημαντικότατο στοιχείο για τη διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι θα προσελκύσει 300.000 επισκέπτες την πρώτη πενταετία.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. «Είναι απίστευτος ο μη συντονισμός των δυνάμεων της πόλης. Άλλα σκέφτεται ο Δήμος, άλλα η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς. Ό,τι προλαβαίνει λέει ο καθένας. Θα πρέπει το σχέδιο αυτό να το εκπονήσει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπογράμμισε ότι «αν είμαστε στην ίδια πλευρά θα είμαστε καλύτερα αύριο. Όταν στηρίξαμε την πρωτοβουλία του ΕΣΘ για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη εισπράξαμε ότι είναι εθνικιστικό και δεν το θέλουμε. Σήμερα είναι ένα από τα δυνατά μας σημεία», ανέφερε. Όπως είπε «κανένας δεν είναι σταρ παρά μόνο ο προορισμός».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος γνωστοποίησε ότι το καλοκαίρι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ξεκινήσει ανάλογη έρευνα και αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας για την ενίσχυση του τουρισμού. Ο ίδιος τόνισε ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο οι συνέργειες  με τους άλλους φορείς αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο τεχνοκρατικά προσεγγίσιμο σχέδιο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ Κωνστναντίνος Τορνιβούκας ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνει ότι δεν θα είναι εύκολο χρονιά. «Το ξενοδοχειακό επάγγελμα παρουσιάζεται ως το μόνο επικερδές. Έτσι έχουμε πολλούς να επενδύοπυν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και airbnb. Δεδομένου ότι ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης είναι κατά κύριο λόγο αναψυχής αναμένουμε περαιτέρω συμπίεση των τιμών. Θέλουμε περισσότερες διεθνείς επαγγελματικές διοργανώσεις για να κερδίσουμε επισκέπτες στα ξενοδοχεία», σημείωσε ο κ.Τορνιβούκας.

Αυξήθηκαν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων - Αύξηση ενοικιαζόμενων δωματίων

Το 2018 ο νομός Θεσσαλονίκης αριθμούσε 143 ξενοδοχεία έναντι 139 το 2014. Ο αριθμός των ξενοδοχείων μειώθηκε την τελευταία πενταετία. Η μόνη κατηγορία με σημαντική ανάπτυξη ήταν εκείνη των τεσσάρων αστέρων, η οποία αυξήθηκε από 20 ξενοδοχεία το 2014 σε 28 το 2018.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 ο νομός διέθετε 522 αδειοδοτημένες μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων(4.137 δωμάτια). Την προηγούμενη τετραετία προστέθηκαν 114 μονάδες με συνολικά 787 δωμάτια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 28% και 23% αντίστοιχα.