Skip to main content

Ο Φινλανδός πρόεδρος ανακοίνωσε στον Πούτιν ότι θα επιδιώξει άμεσα ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Η συνομιλία ήταν άμεση, ευθεία και διεξήχθη χωρίς αντιπαραθέσεις, ενώ η αποφυγή των εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική», δήλωσε ο Νιινίστο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας, είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι έχει αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας μετά τις ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών της Σκανδιναβίας στο ΝΑΤΟ και τη μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε στον Πούτιν επίσης ότι η Φινλανδία αποφασίζει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε παράλληλα ότι είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση το 2012 ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά του. «Αυτό συμβαίνει και τώρα», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Φινλανδία και προστίθεται: «Με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με τον πιο σωστό τρόπο».

Ο Πρόεδρος Νιινίστο υποστήριξε ότι «η συνομιλία ήταν άμεση και ευθεία και διεξήχθη χωρίς αντιπαραθέσεις. Η αποφυγή των εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».

Ο Πρόεδρος Νιινίστο επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη. Μετέφερε επίσης τα μηνύματα σχετικά με τη διασφάλιση της εκκένωσης των αμάχων που παρέδωσε νωρίτερα την ίδια εβδομάδα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Φινλανδίας.

Η απάντηση Πούτιν

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε στον Νιινίστο ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Χαρακτήρισε επίσης «λάθος» την επιθυμία της Φινλανδίας να εγκαταλείψει το μακροχρόνιο ουδέτερο καθεστώς της.

Αυτή η αλλαγή θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «που εδώ και πολλά χρόνια οικοδομήθηκαν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της εταιρικής συνεργασίας και ήταν αμοιβαία επωφελείς», φέρεται να είπε ο Πούτιν.

Οι Ρώσοι έκοψαν το ρεύμα στη Φινλανδία - Σταμάτησαν την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», δήλωσε η RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO. «Η RAO Nordic δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία». 

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, είναι κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, ενώ δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Η εκτόξευση απειλών ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο άκουσμα της είδησης ότι Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι μια τέτοια κίνηση ερμηνεύεται από την ίδια ως εχθρική κίνηση και έχει προχωρήσει σε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα επιδιώκοντας να εκφοβίσει την Φινλανδία.

Εν μέσω αυτού του εκρηκτικού κλίματος, στα πιθανά αντίποινα και τις απαντήσεις από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία.

Θεωρείται δεδομένο ότι συνιστά την πρώτη αντίδραση της Μόσχας στην κατεύθυνση των αντιποίνων προς το Ελσίνκι για την πρόθεσή των Φινλανδών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι»

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε από χθες ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της Fingrid.

Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε χθες ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.