Skip to main content

Συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε το Πακιστάν

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Asad Umar θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο ετήσιο συνέδριο του Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας,

Η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα διάσωσης καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών και στα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας  Asad Umar θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο ετήσιο συνέδριο του Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν, ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας να έχουν κατρακυλήσει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών να έχει διογκωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η χώρα χρειάζεται περίπου 12 δισ. δολ. για να καλύψει τις επερχόμενες αποπληρωμές χρέους και να καλύψει τις εισαγωγές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως ότι το δάνειο του ΔΝΤ δεν θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας καθώς βρίσκεται σε ξεχωριστές συζητήσεις με συμμάχους για μια χρηματική εισφορά, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις χώρες που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

"Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και σε διαβούλευση με κορυφαίους οικονομολόγους, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσεγγίσει το ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και οικονομικής ανάκαμψης", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

"Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με φιλικές χώρες στην προετοιμασία της απόφασης αυτής και αυτή η εμπλοκή θα συνεχιστεί".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το Πακιστάν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το ενδεχόμενο να διαθέσουν κεφάλαια με τη μορφή μιας κατάθεσης στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Η Κίνα έχει ήδη διαθέσει σημαντικά βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, ενώ συμμετέχει στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έργων.