Skip to main content

Σύνορα Πολωνίας: Εγκλωβισμένοι στο δάσος, σε συνθήκες απόλυτου ψύχους

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το μεθοριακό πέρασμα της Κουζνίτσα, εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες, η αστυνομία έχει στήσει μπλόκο

Πλησιάζοντας στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, στα κινητά μας τηλέφωνα φτάνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα sms από τις Αρχές της Πολωνίας. Το πρώτο απ’ αυτά αναφέρει: «Τα πολωνικά σύνορα είναι κλειστά. Οι Αρχές της Λευκορωσίας σάς είπαν ψέματα. Γυρίστε πίσω στο Μινσκ. Μην πάρετε τα χάπια που σας δίνουν οι Λευκορώσοι στρατιώτες».

Ακολουθεί ένα δεύτερο μήνυμα. Αναφέρει το εξής: «Η Πολωνία δεν θα αφήσει τους μετανάστες να περάσουν στη Γερμανία. Θα προστατέψει τα σύνορά της. Μη σας κοροϊδεύουν, μην επιχειρήσετε να περάσετε».

Το βράδυ της Κυριακής, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών χρειάστηκε να διαψεύσει δημοσίως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Πολωνία το πρωί της Δευτέρας θα άνοιγε τα σύνορά της στους μετανάστες, μεταφέροντάς τους με πούλμαν στη Γερμανία.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το μεθοριακό πέρασμα της Κουζνίτσα, εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν σε πολωνικό έδαφος, η αστυνομία έχει στήσει ένα μπλόκο και απαγορεύει σε όλους –πλην των μονίμων κατοίκων– να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα σύνορα, όπως μεταφέρει ανταποκριτής της kathimerini.gr.

Σε εκείνο το σημείο, δεξιά του δρόμου, υπάρχουν σταθμευμένα το ένα πίσω από το άλλο τα αυτοκίνητα και τα βαν των τηλεοπτικών συνεργείων. Βρίσκονται εκεί για να καταγράψουν μια εν εξελίξει μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση, δίχως πάντως να μπορούν με τις κάμερές τους να καταγράψουν τις εικόνες του δράματος.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές κοντά στα σύνορα, με την κρίση να απειλεί και τη συνοχή της κοινωνίας.

Το τελευταίο διάστημα, οι πολωνικές αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εχουν δημιουργήσει δηλαδή ένα διάδρομο πλάτους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στον οποίο η πρόσβαση είναι απολύτως ελεγχόμενη.
Εθελοντές

Στα μετόπισθεν, στην πόλη Μιχαλόβο, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τη συνοριογραμμή, μια ομάδα εθελοντών έχει μετατρέψει σε έδρα της τον πυροσβεστικό σταθμό συγκεντρώνοντας ρούχα και τρόφιμα για τους μετανάστες στα σύνορα. Στο προαύλιο του σχολείου της πόλης τα μέλη μιας άλλης ΜΚΟ έχουν τοποθετήσει τέσσερα κοντέινερ, όπου συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα σύνορα.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε στις μεθοριακές πόλεις της Πολωνίας, το Μπιάλιστοκ, το Σοκόλκα, μια αυθόρμητη δράση κατοίκων να τοποθετούν πράσινο φως έξω από τα σπίτια τους ως φωτεινή ένδειξη ότι είναι ταγμένοι υπέρ των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Σάββατο άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στα αυτοκίνητα εθελοντών – γιατρών που παρέχουν ιατρική φροντίδα σε μετανάστες που το έχουν ανάγκη, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα ο φωτογραφικός φακός είχε καταγράψει δύο Πολωνούς στρατιώτες να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα ενός ασθενοφόρου που χρησιμοποιούν τα μέλη εθελοντικής ομάδας.

Η κατάσταση στα σύνορα δοκιμάζει σε ένα βαθμό τη συνοχή της πολωνικής κοινωνίας. Πρωτίστως, όμως, δοκιμάζει τα όρια αντοχής των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο δάσος σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, με τον υδράργυρο να παραμένει κολλημένος στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Και όπως μας είπε ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος: «Ο χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη, έρχεται».

Πηγή: kathimerini.gr

Φωτογραφία αρχείου