Skip to main content

Συνωστισμός για τη θέση του Συμπαραστάτη στον δήμο Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος καθιερώθηκε το 2010 με τον «Καλλικράτη», ωστόσο, από την πλειονότητα των δημάρχων αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία.

Γράφει ο Σαλονικιός

Με 26 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνέρχεται σήμερα, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση για το 2020 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η επιλογή του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος καθιερώθηκε το 2010 με τον «Καλλικράτη», ωστόσο, από την πλειονότητα των δημάρχων αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία, αν όχι με καχυποψία και εχθρότητα. Κι αυτό γιατί, κανείς αιρετός δεν θέλει άλλον να ανακατεύεται στα πόδια του, προτιμά να επιλύει ο ίδιος τις διαφορές και τις εκκρεμότητες με τους πολίτες.

Πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εκλέξει Συμπαραστάτη. Το ίδιο θα επιχειρηθεί να γίνει και σήμερα. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 2 το μεσημέρι. Όπως πληροφορούμαι, ενδιαφέρον ενδέχεται να εκδηλωθεί από καμιά δεκαριά άτομα. Εάν ο αριθμός σας φαίνεται μεγάλος, θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά οι υποψήφιοι είχαν ανέλθει σε 24! Εμένα εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι το πως γίνεται να προσέρχονται τόσοι πολλοί όταν το ύψος των καθαρών αποδοχών δεν υπερβαίνει τα επτακόσια ευρώ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

Αρκετοί από αυτούς οι οποίοι αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προέρχονται, όπως μαθαίνω, από την παράταξη Ζέρβα. Όπως για παράδειγμα οι δικηγόροι Δάνης Χατζηκαλλινικίδης και Δήμητρα Καμπουράκη οι οποίοι ήταν υποψήφιοι στις εκλογές με την παράταξη του δημάρχου. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται όμως και από υποψηφίους άλλων παρατάξεων ή υποστηρικτές άλλων υποψηφίων δημάρχων.

Μεταξύ όσων φέρονται να ενδιαφέρονται είναι και ο επιχειρηματίας Κλεόβουλος Θεοτόκης ο οποίος συμμετέχει και στη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Υποψήφιος θα είναι ο τέως Συμπαραστάτης, ο δικηγόρος Απόστολος Αγγελόπουλος. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφιοτήτων θα ξεκαθαρίσει φυσικά στις 2 το μεσημέρι οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία.

Σημειώνω ότι για την εκλογή απαιτείται πλειοψηφία 3/5 επί των παρόντων. Εν προκειμένω, και εάν υποθέσουμε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα μετέχουν και οι 47 δημοτικοί σύμβουλοι (θυμίζω ότι έχουν τεθεί σε αργία οι αδελφοί Ψωμιάδη) τότε για την εκλογή Συμπαραστάτη θα απαιτηθούν τουλάχιστον 28 ψήφοι. Πάντως αυτή τη φορά είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς την προηγούμενη απαιτούνταν πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου (και όχι επί των παρόντων), δηλαδή 33 ψήφοι.

Το θέμα, μαθαίνω, απασχόλησε ξόφαλτσα τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία έγινε την Παρασκευή. Δεδομένου ότι αρκετοί από τους υποψηφίους θα προέρχονται από την παράταξη του δημάρχου ο Κωνσαντίνος Ζέρβας είπε πως δεν προτίθεται να αναμειχθεί, ας επιλεγεί ο καλύτερος. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να αλλάξει, αν όχι στην πρώτη ψηφοφορία, ενδεχομένως πριν από τη δεύτερη. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, στη δεύτερη ψηφοφορία στην οποία λογικά θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι σε ψήφους, ο Ζέρβας να αποφασίσει να υποστηρίξει εμμέσως κάποιον εκ των δύο.

Διευκρινίζω ότι σύμφωνα με το νόμο δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες έχουν όλοι, ανεξαρτήτως των ψήφων που λαμβάνουν στην πρώτη. Είθισται, όμως, στη δεύτερη ψηφοφορία να συμμετέχουν μόνον οι δύο πρώτοι. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά την προηγούμενη εκλογή, στη δεύτερη ψηφοφορία συμμετείχε μόνον αυτός που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία καθώς οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν της υποψηφιότητας.

Για λίγες ώρες χωρίς χαρτοφυλάκιο

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είναι ότι θα καθίσει για πρώτη φορά στα έδρανα των αντιδημάρχων ο Νίκος Ζεϊμπέκης, έως προχθές εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αντιδήμαρχο, διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο.

Στα ίδια έδρανα θα κάθεται, αλλά τύποις... καταχρηστικά και ο Γιώργος Αβαρλής, έως προχθές αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο Αβαρλής υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του καθώς, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να παραιτηθεί από την αντιμισθία του αντιδημάρχου. Ωστόσο, θα παραμείνει μόνον για λίγες ώρες απλός δημοτικός σύμβουλος καθώς αύριο, θα οριστεί και πάλι αντιδήμαρχος με το ίδιο χαρτοφυλάκιο, αλλά χωρίς αντιμισθία, καταλαμβάνοντας έτσι, τη μια από τις τρεις θέσεις άμισθων αντιδημάρχων που έχει τη δυνατότητα να ορίσει ο δήμαρχος, μετά την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο Αβαρλής θα τοποθετηθεί επίσης στη θέση του προέδρου στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, θέση την οποία κατείχε έως προχθές ο Ζεϊμπέκης.