Skip to main content

Συντάξεις: Διάψευση και από το ΥΠΟΙΚ για το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί η αναβολή της περικοπής ή όχι των συντάξεων δεν είναι κάτι αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, είπε αξιωματούχος.

Μετά την αντιπολίτευση, το Reuters, την Κομισιόν και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περί συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές να καταργηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, διέψευσε το ΑΠΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (το δημοσίευμα), γιατί η αναβολή της περικοπής ή όχι των συντάξεων δεν είναι κάτι που αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, ερωτηθείς για το «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Τέλος ανέφερε πως υπήρξε σήμερα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κατά τον ίδιο, ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.