Skip to main content

Συνθέτης από τη Θεσσαλονίκη έφερε στην πόλη το Νο1 κουαρτέτο εγχόρδων

Το έργο ενός ταλαντούχου νεαρού συνθέτη από τη Θεσσαλονίκη εκτελέστηκε από το δημοφιλές και διεθνώς αναγνωρισμένο κουαρτέτο Molinari στη σκηνή του ΚΩΘ

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές βίωσε η μουσική σκηνή της πόλης, καθώς το έργο ενός νεαρού συνθέτη από τη Θεσσαλονίκη παίχτηκε από ένα από τα μεγαλύτερα και καταξιωμένα κουαρτέτα εγχόρδων του κόσμου στη σκηνή του Κρατικού Ωδείου. Σε μια πλημμυρισμένη από κόσμο αίθουσα, το Κουαρτέτο Molinari από τον Καναδά χάρισε δύο μοναδικές συναυλίες τη Δευτέρα και την Τρίτη, με αποκορύφωμα την εκτέλεση του έργου του Μενέλου Πειστικού «For Sun’s Light», που μάλιστα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο 24χρονος Μενέλαος Πειστικός είναι συνθέτης και πιανίστας. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να συνθέτει στην ηλικία των 15 ετών, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο του απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο και το 1ο βραβείο κοινού στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για κουαρτέτο εγχόρδων "7th Molinari String Quartet Composition Competition" που διεξήχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά για το κομμάτι του "For Sun's light". Τον Δεκέμβριο του 2018 κέρδισε το 2ο βραβείο (δεν δόθηκε 1ο) στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για σόλο πιάνο "4th Opus Dissonus Composition Competition" στη Βραζιλία για το έργο του "On the Vision of the Riddle". Πέρα από την Ελλάδα, η μουσική του έχει ταξιδέψει στον Καναδά, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και σύντομα θα βρεθεί στην Κύπρο. Εκτελέσεις των έργων του περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων ερμηνευτών και σχημάτων παγκοσμίως. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η μουσική του συνήθως εμπνέεται από αλλά είδη τέχνης όπως η ζωγραφική, η φιλοσοφία, η ποίηση η λογοτεχνία και η φωτογραφία. Τα τελευταία 7 χρόνια σπουδάζει σύνθεση με τον καθηγητή Altin Volaj, τον οποίο θεωρεί μέντορά του καθώς έχει συμβάλει σημαντικά στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία.

Ταυτόχρονα, ο Μενέλαος είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας (Ωδείο Φίλων Μουσικής Τέχνης), Αντίστιξης και Φούγκας (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) με Άριστα, με καθηγητή τον Κώστα Τσούγκρα με το οποίο ξεκίνησε μαθήματα σύνθεσης στο ΚΩΘ και κάτοχος του πτυχίου Πιάνου με Άριστα με την Βικτωρία Βικτωράτου, από το ΚΩΘ.

Έχει παρουσιάσει τα περισότερα από τα έργα του σε συναυλίες στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο πολιτισμικό κέντρο Ωραιοκάστρου και στη Χαλκιδική, ενώ συμμετέχει σε Εργαστήρια Σύνθεσης Σύγχρονης Μουσικής στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αλλά και σε Masterclasses και Workshops με τους συνθέτες John Psathas,Christos Hatzis και Ana Sokolovic.

For Sun’s light – Για το φως του Ήλιου (2015)

Πρόκειται για κουαρτέτο εγχόρδων (2 βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο) και αποτελείται από τρία μέρη: The Illusive Reality, Looking for the Exit of the Cavern, The Light of Sun: Agathon. Εμπνευσμένο από το φιλοσοφικό έργο του Πλάτωνα «Η αλληγορία του Σπηλαίου», το κομμάτι περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου να απαγκιστρωθεί από τα δεσμά της ψευδαισθητικής πραγματικότητας, που τον οδηγεί στην Άγνοια και την Πλάνη. Όπως λέει ο ίδιος, στόχος του είναι «να αντικρίσει το φως της Αλήθειας που ανήκει στον Ήλιο, έξω από το σπήλαιο. Η απαγκίστρωση είναι μια συνεχής και δύσκολη διαδικασία με πολλά εμπόδια και αυτός που θα καταφέρει να βγει από το Σπήλιο, τυφλώνεται από το δυνατό φως του Ήλιου, που αν όμως το αντιμετωπίσει, θα φτάσει στο Αγαθόν, την κατάσταση της απόλυτης γνώσης και αλήθειας, της ηθικής και πνευματικής ανωτερότητας. Καθένα από τα τρία μέρη περιγράφει μια συγκεκριμένη κατάσταση της αλληγορίας».

«Η γνωριμία μας ξεκίνησε όταν με διάλεξαν στους τέσσερις νικητές για τον διαγωνισμό τους, για τον οποίο στέλνεις το έργο ανώνυμα. Προκειμένου να είναι δίκαιη η διαδικασία, ανοίγουν το φάκελο με τα στοιχεία σου αφού διαλέξουν την παρτιτούρα και κάπως έτσι με διάλεξαν ανάμεσα στους τέσσερις νικητές από τους 109. Στη συνέχεια με κάλεσαν στο Μόντρεαλ, όπου κέρδισα το 3ο βραβείο και το 1ο βραβείο κοινού, ένα επιπλέον βραβείο όπου ο κόσμος ψήφισε πρώτο το έργο μου με διαφορά», σημειώνει στη Voria.gr ο νεαρός συνθέτης, τονίζοντας πως ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για την καριέρα του.

Όσον αφορά την επίσκεψη των Molinari στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη κουβέντα έγινε στο Μόντρεαλ, όπου έδειξαν ενδιαφέρον να έρθουν και στην Ελλάδα κατά την περιοδεία τους. Ετσι σε συννενόηση με την τότε διοίκηση του Κρατικού Ωδείου, και συγκεκριμένα με την διευθύντρια, Λόλα-Θεοδώρα Τότσιου και τον πρόεδρο του ΔΣ, Χαράλαμπο Λεφάκη, αλλά και την έγκριση της νυν διοίκησης, δρομολογήθηκαν η επίσκεψη και οι συναυλίες των Molinari στην πόλη, καθώς όλοι το θεώρησαν μοναδική ευκαιρία, δεδομένου ότι πρόκειται για τους πιο ποιοτικούς ερμηνευτές κουαρτέτου εγχόρδων.

Τις τέσσερις μέρες που έμειναν στην Ελλάδα, πρόσφεραν δωρεάν μαθήματα μουσικής δωματίου σε μαθητές του ΚΩΘ αλλά και άλλων ιδρυμάτων, όπως του ΠΑΜΑΚ, και δύο δωρεάν συναυλίες, που μεταξύ άλλων έπαιξαν το έργο του Μενέλου, το οποίο εκτέλεσαν εκτός διαγωνισμού άλλες δύο φορές στον Καναδά, ταξιδεύοντας το κοινό με τη δημιουργία του Ελληνα συνθέτη. Μαζί τους ήρθε στη Θεσσαλονίκη και η καταξιωμένη συνθέτρια Ana Sokolovic, διευθύντρια σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρελ, που πρόσφερε με τη σειρά της δωρεάν masterclass σύνθεσης.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Μενέλαος, δήλωσαν ξετρελαμένοι με το ελληνικό φαγητό και τον καλό καιρό της πόλης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Κουαρτέτο Molinari

Διεθνώς αναγνωρισμένο από το κοινό και τους κριτικούς από την ίδρυσή του το 1997, το Κουαρτέτο Molinari αφιέρωσε τη δράση του στην εκτέλεση έργων για κουαρτέτα εγχόρδων από το ρεπερτόριο του 20ου και 21ου αιώνα. Έχοντας κερδίσει δεκάδες βραβεία στη μέχρι τώρα πορεία τους, περιγράφονται από κριτικούς ως ένα ουσιαστικό και θαυμαστό σύνολο, ενώ ενδεικτική είναι η διθυραμβική κριτική του Philip Clark στο περιοδικό Gramophone, όπου δήλωσε ότι “η ιδέα ότι κάποιο άλλο σύνολο θα μπορούσε να παίξει αυτή τη μουσική καλύτερα από τους Molinari είναι αδιανόητη.