Skip to main content

Σύντομα οι ανακοινώσεις των μετρήσεων για τη δυσοσμία στα δυτικά

Μόλις λάβω το τελικό πόρισμα των μετρήσεων θα μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τη δυσοσμία, τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

του Νίκου Αβουκάτου

Στο θέμα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Διοίκησης για το 2018.

Σε λίγες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργεί το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι σχετικές μετρήσεις φαίνεται ότι οδήγησαν στην ταυτοποίηση των ενώσεων και κατά συνέπεια και τις πιθανές πηγές οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία.

«Σε λίγες εβδομάδες μόλις λάβω το τελικό πόρισμα των μετρήσεων θα μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τη δυσοσμία. Οι μάσκες θα πέσουν και ο καθένας πλέον θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διερεύνηση της δυσοσμίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Η διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος είναι 18 μήνες και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80.000 ευρώ. Ο αναγκαίος ειδικός τεχνικός εξοπλισμός αποτελεί δωρεά των ΕΛΠΕ προς το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.

Το Εργαστήριο προβαίνει και σε έκτακτες δειγματοληψίες κάθε φορά που δέχεται καταγγελίες από κατοίκους της περιοχή.