Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η τραγωδία στο Μάτι φέρνει μία εφαρμογή που προστατεύει το Σέιχ Σου

Το Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων MCMS αναμένεται να εγκατασταθεί στον δήμο Θεσσαλονίκη για την προστασία του Σέιχ Σου από τις πυρκαγιές.

Ένα νέο εργαλείο, ενόψει της θερινής περιόδου, για την προστασία του Σέιχ Σου από τον κίνδυνο πυρκαγιών θα έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι της Θεσσαλονίκης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων MCMS, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου παρουσία εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, των δημάρχων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, καθώς και αντιδημάρχων Ωραιοκάστρου, Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας Χορτιάτη και Θέρμης.

Το σύστημα δίνει στον χρήστη δυνατότητες επικοινωνίας με τα κέντρα επιχειρήσεων (Πολιτική προστασία Δήμου, Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ), διαδραστικό χάρτη πραγματικού χρόνου, δυνατότητες επικοινωνίας με όλα τα κέντρα, τους εμπλεκομένους, ακόμα και τους πολίτες.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της χώρας μεταξύ αυτών στον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων που μπορεί να επιχειρούν σε ένα συμβάν πυρκαγιάς.

Το σύστημα MCMS είναι μία εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την ομάδα MCMS στο πλαίσιο του «Fireathon», μια πρωτοβουλία της SciCo με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση της SciFY και η οποία χρηματοδοτείται από την Bayer Hellas.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο Χαρίλαος Στάης Ph.D., Senior Specialist, System & Software Architecture, Researcher, η ιδέα για την εφαρμογή ξεκίνησε μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. «Είδαμε ότι υπήρχε ασυνεννοησία μεταξύ των φορέων και άγνοια για την ακριβή θέση των δυνάμεων. Αυτό το χάσμα θέλαμε να καλύψουμε και να γεφυρώσουμε την επικοινωνία μεταξύ όλων των αρμοδίων που συνδράμουν σε περίπτωση πυρκαγιάς», τόνισε.

Μέσω της εφαρμογής μέσα από το μόνιτορ - έναν διαδραστικό χάρτη θα διακρίνεται σε πραγματικό χρόνο πόσες δυνάμεις, ποιες και πού βρίσκονται στο Σέιχ Σου προκειμένου να έχουμε καλύτερο συντονισμό και αντιμετώπιση μια πιθανής πυρκαγιάς.

«Θέλουμε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για την αντιπυρική περίοδο», τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, σύμφωνα με τον οποίο η εφαρμογή θα γίνει δωρεά από την Bayer στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στο Σέιχ Σου με το φλοιοφάγο έντομο. «Επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Είχαμε προσβολές ακόμα και στο πάρκο της Νέας Ελβετίας και κόψαμε δέντρα. Στο Σέιχ Σου δεν κόβονται τα δέντρα που έχουν προσβληθεί αλλά κυρίως τα ξερά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, τονίζοντας πως την καλοκαιρινή περίοδο θα είναι πιο δύσκολη η κατάσταση.

Το τερματικό του πληροφοριακού κέντρου θα εγκατασταθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης και από εκεί θα διανέμεται στην Πυροσβεστική, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Παράλληλα, με το ενσωματωμένο μητρώο εθελοντών δίνεται η δυνατότητα να τηρούνται όλα τα στοιχεία των εθελοντών του δήμου και να είναι πάντα εύκολη η ανάκληση πληροφοριών και η επικοινωνία με μονάδες ή και ομάδες εθελοντών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Πυροσβεστικό Σώμα είδαν θετικά αυτή την εφαρμογή, κρίνοντας ότι είναι μια σωστή κίνηση από την πλευρά του δήμου. Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος το καλοκαίρι.