Skip to main content

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τους βανδαλισμούς των εβραϊκών μνημείων (φωτο)

Άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο του ΑΠΘ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.

Σε σιωπηλή διαμαρτυρία προχώρησαν δεκάδες πολίτες στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώθηκαν στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν την καταδίκη τους για τον πρόσφατο βανδαλισμό του.

Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο μνημείο, κοιτώντας άναυδοι τις σπασμένες και βεβηλωμένες πλάκες, λέγοντας ένα ισχυρό «όχι» σε αντισημιτικές και φασιστικές ενέργειες.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σίμος Μπενσασσών, ο Γάλλος πρόξενος, Φίλιπ Ρε, ο πρόεδρος της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.», Γιάννης Μυλόπουλος κ.α..

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, άγνωστοι βανδάλισαν τα εβραϊκά κοιμητήρια, σπάζοντας και καταστρέφοντας τις πλάκες.

«Η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε μια κοινωνία - πέρα από τη δημοκρατική αντίληψη που έχει - ανεκτική, με αποδοχή στη διαφορετικότητα, με αγκαλιές για όλο τον κόσμο. Αυτά όμως, και η δημοκρατία και η αποδοχή και όλα, έχουν ένα όριο» τόνισε ο κ. Μπουτάρης σε δηλώσεις του.

«Δεν δέχονται τα κτήνη. Αυτοί που έκαναν αυτή την ιστορία, που κατέστρεψαν το Μνημείο των Εβραίων - και μάλιστα έχει ιστορική σημασία γιατί είναι σε χώρο που βρισκόταν το αρχαιότερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης - αυτά τα κτήνη δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Και πρέπει να αντιληφθούν ότι η κοινωνία πρέπει να τα αποβάλλει. Και αντιλαμβάνεστε όλοι τι πάει να πει αυτό. Πρέπει να αποβληθούν από την κοινωνία» συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στην πρότασή του για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων, επεσήμανε πως ενημέρωσε τις πανεπιστημιακές αρχές, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το αρμόδιο υπουργείο καθώς και την αστυνομία, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας για να συζητηθεί το θέμα της φύλαξης των χώρων.

«Είμαστε συγκλονισμένοι που είμαστε σήμερα εδώ, να δηλώσουμε ότι είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ειδικά όταν αυτή η βάναυση ενέργεια έγινε μόλις πριν λίγες ώρες πριν την εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα. Φαίνεται ότι μερικοί δεν θέλουν να μάθουν ιστορία» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τόνισε πως πρόκειται για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας παράλληλα λόγο για αδυναμία της πολιτείας να λύσει αυτό το πρόβλημα. «Ας αναλάβει η Πολιτεία επιτέλους τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες θα οδηγήσουν κάποια στιγμή αυτούς τους βάναυσους και ιερόσυλους στη δικαιοσύνη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε πως «Μόνο θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί αυτή η εικόνα του βανδαλισμένου μνημείου για το εβραϊκό νεκροταφείο στο Αριστοτέλειο. Πραγματικά απορούμε όλοι με τη σκέψη και το μυαλό των ανθρώπων που έκαναν κάτι τέτοιο. Προφανώς θα ωφελήσουμε να αποκατασταθεί σε συνεργασία και με τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε και το έφτιαξε και με την Ισραηλιτική Κοινότητα». Εξέφρασε δε την ελπίδα να μη συνεχιστούν τέτοιου είδους βανδαλισμοί, τονίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να αποτραπούν είναι η εκπαίδευση και η μόρφωση. «Να περάσει το μήνυμα στη νέα γενιά και σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οι διαφωνίες μπορεί να είναι πολιτικές, μπορούμε να συζητάμε πολιτισμένα, αλλά δεν χρειάζεται να βγάζουμε την οργή και το μένος μας σε μνημεία, σε δημόσιους τόπους».

«Με προβληματίζει γιατί δεν είναι ένας απλός βανδαλισμός, είναι σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία»επεσήμανε ο κ. Μπενσασσών. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεθούν και να ονοματιστούν οι πραγματικοί ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί τους.» Κατά τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η αστυνόμευση αυτή καθαυτή δεν μπορεί να έχει ποτέ πλήρες αποτέλεσμα. «Ένας μπαχαλάκης μπορεί να κάνει ζημιά από πίσω, ό,τι αστυνόμευση κι αν υπάρχει. Πρέπει να καταπολεμηθεί το κίνημα αυτό του ναζισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού στη ρίζα του και πρέπει να πάψει να υπάρχει λόγος για την ανάπτυξή του».