Skip to main content

Σιωπηλή πορεία στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (video)

Με πρωτοβουλία Τμημάτων του ΑΠΘ που συνεργάστηκαν με φορείς της πόλης, δεκάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Της Κικής Τσάνη

Σιωπηλή πορεία στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Με πρωτοβουλία Τμημάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που συνεργάστηκαν με φορείς της πόλης, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Νίκης και Ίωνος Δραγούμη, τιμώντας την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.



Την ιδέα για τη σημερινή διοργάνωση "Μέγιστη Απουσία, Ένοχη Σιωπή, Σιωπηλή Συγγνώμη", είχε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φίλιππος Ωραιόπουλος, που ανέφερε ότι η σημερινή πορεία είναι «μια ανάγκη για μια σιωπηρή συγγνώμη σε αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν».

Η πορεία μνήμης ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας, με την παρουσίαση φωτογραφιών από το Μαύρο Σάββατο του Ιουλίου του 1942. Οι πολίτες διέσχισαν τη Λεωφόρο Νίκης και την οδό Αγίας Σοφίας ενώ στην Πλατεία Αγίας Σοφίας έγινε ολιγόλεπτη στάση προκειμένου να αναγνωστεί η περιγραφή του Γιώργου Ιωάννου για την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ηθοποιό Δημήτρη Ναζίρη.



Η πορεία συνεχίστηκε στην Εγνατία οδό και κατέληξε στο Μνημείο του Παλιού Εβραϊκού Νεκροταφείου (κεντρικό πάρκο της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ). Στο σημείο αυτό αναγνώστηκαν τέσσερα ποιήματα: της Ραχήλ Έιντζελ Νάγκλερ, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες (αφιερωμένο στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης), του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Μάρκου Μέσκου από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ Χριστίνα Σωτηριάδου και Χρήστο Παπαδόπουλο.



Η τραγουδίστρια και συνθέτης Σαβίνα Γιαννάτου τραγούδησε ένα Σεφαραδίτικο τραγούδι και έναν επικήδειο ύμνο-θρήνο αφιερωμένο στους νεκρούς της κατοχής από τους Ναζί.