Skip to main content

Σύψας: Ανησυχούν οι μακροχρόνιες συνέπειες του ιού στα παιδιά

Μπορεί τα παιδιά να νοσούν ελαφρά όμως, είναι ανησυχητικές οι μελέτες για το long covid, υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ

Τρίτη δόση εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό θα ήταν το ιδανικό σενάριο αντιμετώπισης της πανδημίας σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νικόλαο Σύψα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στη Ναυτεμπορική, «το ιδανικό θα ήταν κατά τη γνώμη μου να γίνει και 3η δόση σε όλους, αλλά υπάρχουν προβλήματα τόσο επάρκειας όσο και επιχειρησιακά. Γι’ αυτό είναι σωστό να ξεκινήσουμε από τις ομάδες πληθυσμού που το έχουν άμεσα ανάγκη όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και στη συνέχεια όταν θα επιλυθούν τα όποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλες ομάδες».

Στο ερώτημα αν είναι αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων ο καθηγητής σημείωσε. «Είναι αρκετά και η 3η δόση είναι επιπλέον προστατευτική έναντι των μεταλλάξεων».

Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τα παιδιά απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος στο υποχρεωτικό αλλά θα έχουμε καλύτερη λειτουργία στα σχολεία αν εμβολιαστούν τα παιδιά». Αυτό που φοβίζει όπως είπε όλους τους επιστήμονες είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες του ιού στα παιδιά. Μπορεί τα παιδιά να νοσούν ελαφρά όμως, είναι ανησυχητικές οι μελέτες για το long covid. «Τα παιδιά έχουν μέλλον μπροστά τους και δεν ξέρουμε αν νοσήσουν τις θα τους αφήσει ή τι θα τους εμφανίσει στο μέλλον ο ιός» σημείωσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή τι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα για το θέμα γιατί αναμένονται τα αποτελέσματα νέων μελετών.

Αναφορικά με το πόσο μεταδοτικό καθιστά τον ιό η μετάλλαξη Δ ο κ. Σύψας εξήγησε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική η συγκεκριμένη μετάλλαξη από την βρετανική με την έννοια, ότι ο δείκτης αναπαραγωγής όπως λέγεται ο περιβόητος R είναι 7 έως 8. Με απλά λόγια ενώ στο αρχικό στέλεχος μπορούσε να μολύνει 1-2 ανθρώπους αυτό μολύνει από 7-8 άτομα ενώ, επίσης, δείχνει να προσβάλει και περισσότερα παιδιά.

Τέλος, ερωτώμενος κατά πόσο μας ανησυχεί η νέα μετάλλαξη Μ ο καθηγητής απάντησε, σήμερα που μιλάμε δεν μας ανησυχεί απλά την παρακολουθούμε. Θα δούμε στην πορεία τι «variant of interest» δηλαδή ενδιαφέρον θα μας δείξει και αυτή η παραλλαγή.