Skip to main content

Σύψας: Ενδεχομένως να κλείνει η εστίαση πριν από τα μεσάνυχτα

«Πατάμε σε ένα κομμάτι λεπτού πάγου που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της ομάδας διαχείρισης του κορωνοϊού στη χώρα μας, Νικόλαος Σύψας.

«Αυτή τη στιγμή η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε επιδείνωση και θα μπορούσα να το περιγράψω ότι πατάμε σε ένα κομμάτι λεπτού πάγου που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Αυτό που φοβόμαστε είναι μήπως το τέλος της εβδομάδας δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς των πολιτών πριν από δύο εβδομάδες. Θυμόμαστε όσοι τους συνωστισμούς, τους συγχρωτισμούς, την χαλαρότητα, τα πανηγύρια και όλα αυτά και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες. Επομένως θα περιμένουμε και αυτή την εβδομάδα, να δούμε την επίδραση των νέων μέτρων και δεν σας κρύβω ότι έχουμε μια σημαντική ανησυχία για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» ήταν τα πρώτα λόγια του στο ΑΝΤ1.

«Δεν θα ήθελα να σπείρω τον πανικό αλλά σίγουρα μπορώ να πω ότι έχουμε έντονη ανησυχία και έντονη επαγρύπνηση για την εξέλιξη της επιδημίας. Έχουμε μια μεγάλη επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της εξόδου με μηνύματα, ο κ. Σύψας απάντησε: «Είναι στο τραπέζι η προστασία των ευπαθών ομάδων και αναφερόμαστε κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα. Επομένως αν το επιβάλει η κατάσταση της επιδημίας θα επιβληθεί περιορισμός μετακίνησης με sms, όπως επίσης και άλλα μέτρα που είναι στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις».

Για ενδεχόμενο κλεισίματος καταστημάτων (π.χ. μπαρ, εστίαση) πριν τα μεσάνυχτα, ο καθηγητής επεσήμανε: «Είναι ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και σε τουριστικούς προορισμούς. Εάν το επιβάλει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

Για τις περιοχές που τον ανησυχούν, τόνισε: «Με ανησυχούν τα αστικά κέντρα, ιδίως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Είναι περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και αν εκεί η διασπορά συνεχίζεται να επεκτείνεται, ενδεχομένως να έχουμε πολλά κρούσματα. Είναι η κύρια πηγή ανησυχίας αλλά βέβαια η διασπορά σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες περιοχές είναι και αυτή μια δεύτερη πηγή ανησυχίας».

«Το κύμα αμφισβήτησης είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος με την έννοια ότι ο πολίτης, ο οποίος αγνοεί τον κίνδυνο ή θέλει να τον αγνοεί, πυροδοτεί ουσιαστικά την επιδημία. Με την έννοια ότι δεν λαμβάνει μέτρα, θεωρεί ότι όλα αυτά είναι περιττά με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά. Άρα η άγνοια, στην περίπτωση αυτή, σκοτώνει» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τον μεγαλύτερο αριθμό ασυμπτωματικών σε σχέση με πριν, απάντησε: «Κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ τώρα, κάνουμε τεστ στους πάντες επομένως ανιχνεύουμε και τους ασυμπτωματικούς. Κατά δεύτερο λόγο οι ομάδες που δείχνουν χαλαρότητα είναι η νεολαία. Ξέρουμε ότι οι νέοι νοσούν πολύ ελαφρύτερα ή καθόλου, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εικόνα, να έχει μειωθεί δηλαδή η μέση ηλικία των πασχόντων αλλά και αυτοί που έχουν μολυνθεί να έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου».

Και κατέληξε: «Είχαμε τεράστιο πρόβλημα στα βόρεια σύνορα με το άνοιγμα των συνόρων, ενδεχομένως και στα αεροδρόμια. Με τα μέτρα που ελήφθησαν και τις ταξιδιωτικές οδηγίες τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, θα έλεγα αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση στο εσωτερικό. Αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και όχι τα εισαγόμενα».