Skip to main content

Σύψας: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί- Το καλό και το κακό σενάριο

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί, δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του κορωνοιού, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό.

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.

«Παρ' όλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού», τόνισε. Όσον αφορά το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από το καλοκαίρι κι έπειτα ο λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.

«Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο», είπε επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμηση του εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.

«Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

H πανδημία COVID-19 επανακάμπτει

Δραματικές διαστάσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Καθημερινή, έχει λάβει η νέα επέλαση του κορωνοϊού παγκοσμίως, με τους θανάτους λόγω COVID-19 να ξεπερνούν πλέον τις 500.000, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, που υπερβαίνουν τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τις 125.803. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Βραζιλία με 1,3 εκατομμύρια κρούσματα και 57.622 θανάτους.

H Washington Post αποκάλυψε χθες ότι μια νέα μετάλλαξη του ιού, που σχετίζεται με τις εστίες της πανδημίας σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, τον καθιστά πιο μεταδοτικό – αν και όχι πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή σημειώθηκε στο κομμάτι του γονιδιώματος, που κωδικοποιεί την εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη της αύξησης και προσδίδει στον ιό το κορωνοειδές προφίλ του που του επιτρέπει να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα όπως ο ληστής σπάει μια κλειδαριά. Στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες καταγράφεται έξαρση της πανδημίας, αλλά η κατάσταση στο Τέξας, με τα ημερήσια κρούσματα να προσεγγίζουν τις 5.000, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα και στη Φλόριντα, ενώ καταγράφεται έξαρση σε πολλές βόρειες και δυτικές Πολιτείες. O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και στην εκπομπή «Face the Nation», τόνισε ότι οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των περιφερειακών αξιωματούχων και να χρησιμοποιούν μάσκα. Μάλιστα, σε εκδήλωση που παραβρέθηκε την Κυριακή σε εκκλησία στο Ντάλας, ο Πενς εμφανίστηκε φορώντας μάσκα, την οποία, ωστόσο, αφαίρεσε όταν ανέβηκε στο βήμα.