Skip to main content

Σύψας: Πιθανόν να έχουμε νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα

Τι συμβουλεύουν όσους νέους επιστρέφουν από τις διακοπές τους ο λοιμωξιολόγος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι οι ειδικοί επιτηρούν συνεχώς την πανδημία.

Όσον αφορά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις, ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο MEGA επισήμανε ότι «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά».

«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους.  Αναφορικά με την επιστροφή των εκδρομέων, πρότεινε μάλιστα αυτοί να προχωρούν σε επταήμερη αυτοαπόμονωση (δείτε εδώ). 

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες. Παράλληλα έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Προσοχή συστήνει με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, που επίσης προτείνει στους νέους μετά την επιστροφή τους να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό», υπογράμμισε (δείτε εδώ). 

«Οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους», επισήμανε.