Skip to main content

Σειρά εκδηλώσεων για τον «Βυζαντινό Κόσμο» στις 18 και 19 Οκτωβρίου

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο σειρά εκδηλώσεων με προσκεκλημένο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τον «Βυζαντινό Κόσμο» ανοίγει στις 18 και 19 Οκτωβρίου η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε μια σειρά εκδηλώσεων με την ενεργό συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Προσκεκλημένος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και του Προέδρου της Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Παναγιώτατος με τη συμμετοχή του στα δρώμενα του «Βυζαντινού Κόσμου» αναδεικνύει τη στήριξη του στο έργο φορέα, η οποία από μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 2016, μετεξελίχθηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία το 2018 με τη συμμετοχή επιχειρηματικών, εκκλησιαστικών φορέων και φυσικών προσώπων από τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και ιερατικό κόσμο της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάδειξη του πολιτισμού ως εργαλείου ανάπτυξης, ειρήνης και φιλίας των λαών αποτελεί βασική στόχευση της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, η οποία μέσα από τις τρέχουσες εκδηλώσεις του Οκτωβρίου «αποδεικνύει ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως αντικείμενο μελέτης του παρελθόντος, αλλά κυρίως ως έμπνευση για το παρόν και το μέλλον».

Η τελετή λήξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Κοσμήματος με έμπνευση από το Βυζάντιο και τίτλο, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΑΓΗΝΗ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΕ CHARM», που θα διεξαχθεί στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης στις 18 Οκτωβρίου και οι δυο εικαστικές εκθέσεις που θα εγκαινιάσει παράλληλα στο ΜΒΠ ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, επιβεβαιώνει ότι η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία μπορεί να αποτελέσει ικανό εφαλτήριο ανάπτυξης για μια χώρα όπως την Ελλάδα, που έχει τη δυνατότητα να δείξει ότι μοιράζεται με ολόκληρο τον κόσμο μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκθέσεις που εγκαινιάζονται είναι: των νικητών δημιουργών του Διαγωνισμού Κοσμήματος, με τίτλο, Κοσμίδια Χρυσού και Πολιτίμων Λίθων, και της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο, « Μολυβδόβουλα: Σφραγίζοντας την Κληρονομιά του Βυζαντίου».

Επιπλέον, η σύσταση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, πόλεων που μοιράζονται από κοινού ένα σπουδαίο ιστορικό συνεχές, «αποτελεί το μακρόπνοο και ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο που η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη έβαλε εξαρχής ως προτεραιότητα των δράσεων της».

Ο εγκαινιασμός του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων στη Ροτόντα, Παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, και η υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με: το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Ραβέννας, τον Δήμο Λευκωσίας, τη Σερβική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Κέντρο Κυριλλο-Μεθοδιανών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Pax Byzantino-Slava, «αποδεικνύει ότι αυτή η προσπάθεια αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά βγάζοντας την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, μπροστά σε μια προσπάθεια με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και παγκόσμιο ενδιαφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση.