Skip to main content

Συρία: Αμφισβητεί τον θάνατο του ηγέτη του ISIS ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι λέγοντας πως δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τις ΗΠΑ.

Τις επιφυλάξεις του για τον θάνατο του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς του Ισλαμικού Κράτους για τον νέο του επικεφαλής, τονίζοντας πως δεν είχε καμία επαφή ή σχετική ενημέρωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πιστέψει πως ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι νεκρός, πριν του παρουσιαστούν «αξιόπιστες αποδείξεις».

Με δηλώσεις του στη συριακή τηλεόραση, ο Άσαντ υποστήριξε πως «δεν είχαμε καμία επίσημη επαφή με τους Αμερικανούς σχετικά με την εξόντωση του αλ Μπαγκντάντι. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε αν αυτή η επιχείρηση συνέβη πραγματικά ή όχι».

Ο Σύρος πρόεδρος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα πειστικές αποδείξεις πως ο Μπαγκντάντι είναι, τελικά, νεκρός. Ακόμη, υπογράμμισε, πως ο θάνατος του ηγέτη κι άλλων στρατιωτικών τoυ ISIS (αν τελικά ισχύει) δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα, από τη στιγμή που η ιδεολογία της τρομοκρατίας παραμένει ζωντανή.

«Το μνημόνιο του Σότσι μπλόκαρε τη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν στην Τουρκία» ανέφερε ο Άσαντ, επισημαίνοντας πως το καθεστώς του, μαζί με τη Ρωσία, εγγυώνται την ελευθερία έκφρασης και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.