Skip to main content

Συρία: Οι αντάρτες άρχισαν την απομάκρυνση βαρέων όπλων

Η απομάκρυνση όπλων θεωρείται το πρώτο βήμα για την εδραίωση αυτής της κρίσιμης για τον τελευταίο μεγάλο θύλακα που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο κύριος συνασπισμός των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από την μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», στο πρώτο βήμα για την εδραίωση αυτής της κρίσιμης για τον τελευταίο μεγάλο θύλακα που ελέγχεται από τους αντάρτες στην Συρία.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης έρχεται έπειτα από αβεβαιότητα εβδομάδων ως προς τις πιθανότητες εφαρμογής της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από την Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η Μόσχα και η Αγκυρα συμφώνησαν για την δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μίας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, που θα λειτουργήσει ως ζώνη αποκλιμάκωσης ανάμεσα στα εδάφη του Ιντλιμπ, που ελέγχονται από τους αντάρτες , στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και τις παρακείμενες περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων πριν από τις 10 Οκτωβρίου, καθώς και την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή επέτρεψε την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού κατά του Ιντλίμπ. Από την πλευρά της, η Τουρκία φοβόταν ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα αποσταθεροποιούσε το Ιντλιμπ και θα προκαλούσε νέα ανθρωπιστική τραγωδία στα σύνορά της.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, εκπρόσωπος του ανταρτικού συνασπισμού δήλωσε ότι εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης θα διατηρηθούν οι θέσεις, τα στρατηγεία και τα μεσαία και ελαφρά όπλα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο πριν από μία εβδομάδα για την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων των ανταρτών, γεγονός που είχε διαψεύσει το Μέτωπο.

Ο ανταρτικός συνασπισμός χαιρέτισε με επιφυλακτικότητα την ρωσο-τουρκική συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι οι αντάρτες θα παραμείνουν σε επιφυλακή απέναντι σε πιθανή προδοσία της Ρωσίας ή του συριακού καθεστώτος.