Skip to main content

Συρία και S-400 στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Τις απειλές περί πιθανής τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία επανέλαβε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιώντας μάλιστα ότι το ζήτημα θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Πούτιν και Ερντογάν συναντώνται σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, στον απόηχο της έντασης Ουάσιγκτον - Άγκυρας αφενός για τα πιθανά στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία, αλλά κυρίως για τη σύμβαση για την απόκτηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

«Οι προετοιμασίες μας στα σύνορα έχουν τελειώσει, όλα είναι έτοιμα για μια επιχείρηση. Μπορούμε να την αρχίσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Θα συζητήσω το θέμα μεταξύ άλλων πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στη Ρωσία», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Στόχος του Τούρκου πορέδρου είναι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές. Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασία του Λαού (YPG) εχθρό και έχει ήδη επέμβει για να εκδιώξει τους μαχητές της από το έδαφος δυτικά του Ευφράτη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως απειλή για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. «Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουμε, οι S-400 είναι από τα σημαντικότερα», τόνισε προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές φέτος για τον πόλεμο στη Συρία.