Skip to main content

Συρία: Το Συριακό Παρατηρητήριο δεν έχει αποδείξεις για χημική επίθεση

Ούτε τα Λευκά Κράνη, οι Σύροι διασώστες, οι οποίο στο παρελθόν έχουν καταγγείλει χημικές επιθέσεις, έχουν για την ώρα πληροφορίες για χημική επίθεση.

Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε την Κυριακή χημική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, απαντώτας στις σχετικές καταγγελίες των ΗΠΑ.  

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε σε μια «φερόμενη επίθεση με χλώριο στη βορειοδυτική Συρία το πρωί της 19ης Μαΐου». «Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν, αλλά επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας, εάν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα προχωρήσουμε σε ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση», διεμήνυσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Η οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία κυριαρχεί το πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα, κατηγόρησε την Κυριακή τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ότι εξαπέλυσαν επίθεση με χλώριο εναντίον των μαχητών της στη Λαττάκεια.

«Δεν διαθέτουμε καμία απόδειξη ότι υπήρξε επίθεση», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Δεν έχουμε καταγράψει καμία χημική επίθεση στα βουνά της Λαττάκειας», πρόσθεσε.

Ούτε τα Λευκά Κράνη, οι Σύροι διασώστες, οι οποίο στο παρελθόν έχουν καταγγείλει χημικές επιθέσεις, έχουν για την ώρα πληροφορίες για χημική επίθεση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.