Skip to main content

Συρία: Βοήθεια για πρώτη φορά σε εκτοπισμένους στα σύνορα με Ιορδανία

Ο ΟΗΕ και η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος άρχισαν να διανέμουν σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 50.000 Σύρους πρόσφυγες.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 50.000 Σύρους πρόσφυγες άρχισαν να διανέμουν σήμερα ο ΟΗΕ και η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, σε έναν καταυλισμό κοντά στην ιορδανική μεθόριο, όπως ανακοίνωσαν οι δύο οργανισμοί.

Πρόκειται για την πρώτη βοήθεια που παραδίδεται από τον περασμένο Ιανουάριο στον καταυλισμό Ρουκμπάν, στη νοτιοανατολική Συρία. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει «τρεις έως τέσσερις ημέρες», διευκρίνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Ρουκμπάν βρίσκεται κοντά στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, Τανφ, στην έρημο κοντά στο σημείο όπου συγκλίνουν τα σύνορα της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα ο καταυλισμός πολιορκήθηκε από τη συριακή πλευρά των συνόρων από τον συριακό στρατό, εμποδίζοντας τους λαθρεμπόρους και τους εμπόρους από το να παραδώσουν τρόφιμα. Μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ομάδα ανταρτών ελέγχει την περιοχή η οποία όμως εφάπτεται στην ιορδανική μεθόριο και είναι περικυκλωμένη από τον συριακό στρατό.

Η Ιορδανία είχε μπλοκάρει τη διέλευση βοήθειας μέσω της μεθορίου της από τον Ιανουάριο, και υποστηρίζει πως δεν πρέπει να της αποδίδεται ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό.

Φορτηγά του ΟΗΕ επρόκειτο να διανείμουν βοήθεια στη Ρουκμπάν πριν από μία εβδομάδα αφού έλαβαν άδεια από τη Δαμασκό, όμως καθυστέρησαν για λόγους επιμελητείας και ασφαλείας, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στον καταυλισμό έχουν προκαλέσει τουλάχιστον δώδεκα θανάτους τις τελευταίες εβδομάδες. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «ανησυχητικές» τις συνθήκες στο καταυλισμό και υπογράμμισαν πως χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο.