Skip to main content

Συριακά ΜΜΕ: Στην πόλη Μανμπίτζ εισήλθε ο συριακός στρατός

Ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία, όπως μεταδίδουν τα δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

«Μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιτζ», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Τοπικός αξιωματούχος σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει από την πόλη Μάνμπιτζ τους Κούρδους μαχητές και όσους τους υποστηρίζουν, εγκαθιστώντας εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσιγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

Τις τελευταίες ώρες, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τα συριακά στρατεύματα, τα οποία προχωρούν ακάθεκτα προς τα κουρδοκρατούμενα εδάφη, μία ημέρα αφότου οι Κούρδοι έδωσαν τα χέρια με τη Δαμασκό και συμφώνησαν να παραδώσουν πόλεις-κλειδιά με αντάλλαγμα την προστασία τους.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία επιχειρεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο τρίγωνο Ρωσίας - Τουρκίας Συρίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει σήμερα πως Άγκυρα και Μόσχα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

«Επαφές μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής κυβέρνησης υπάρχουν» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ενώ ανέφερε πως «υπάρχουν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών», αρνούμενος ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνηθέντα μεταξύ δύο πλευρών.