Τρίτη 11 Μαΐου 2021
x

ΣΥΡΙΓΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία θέλει να οδηγήσει σε διάλογο των δύο πλευρών αλλά με τους δικούς της όρους.

«Η πιο κρίσιμη περίοδος είναι μετά τις 11 Δεκεμβρίου οπότε γίνεται το Ανώτατο Συμβούλιο της Ε.Ε.», ανέφερε σχολιάζοντας τις εξελίξεις τα ελληνοτουρκικά ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

«Εκτιμώ ότι στο συμβούλιο σίγουρα θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την Τουρκία και σίγουρα θα υπάρχουν κυρώσεις», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «μετά περνάμε σε μία φάση που η Τουρκία πιθανόν να  επιχειρήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε έναν διάλογο με τους δικούς της όρους».

Κατά τον καθηγητή, το κρίσιμο δεν είναι τόσο η αποστρατικοποίηση όσο η αποδοχή ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας. «Η αποστρατικοποίηση είναι μία από αυτές τις εκφάνσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Ερντογάν βασίμως πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει την πίεση  που χρειάζεται ούτως ώστε όταν θα πάμε να συζητήσουμε - και νομίζω ότι στο μυαλό του δεν είναι να συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο- στο μυαλό του είναι ότι θα πάμε σε μία μεγάλη διάσκεψη όπου θα συζητήσουμε τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί θα ασκηθούν πιέσεις σε εκείνον που βρίσκεται σε ασθενέστερη κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Συρίγος.

«Η στάση μας ήταν να μη μπούμε σε λογική στρατικοποίησης της κρίσης. Η κυβέρνηση επέλεξε - και με πολιτικό κόστος - να μην προχωρήσει σε πολεμική σύγκρουση με τις κινήσεις του Όρους Ρέις στην περιοχή. Θεώρησε ότι πρέπει να ασκήσει πιέσεις από διπλωματικής πλευράς. Βοηθούντος και του Ερντογάν, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι το προβληματικό παιδί της περιοχής, το προβληματικό κράτος. Είναι σαφές σε όλους και παράλληλα η κυβέρνηση φτιάχνει τοπικές συμμαχίες.  Διαμορφώνεται ένα τοπικό σύστημα ασφαλείας, διαφορετικό από αυτό στο οποίο συμμετείχαμε, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με κράτη της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κατά τον Άγγελο Συρίγο, το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εάν ο Ερντογάν επιλέξει να ανεβάσει πολύ τους τόνους.

«Εάν επιλέξει να στείλει γεωτρυτικό σκάφος στην περιοχή ή αν επιλέξει να περάσει τον 28ο μεσημβρινό που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ή προχωρήσει σε προσπάθεια για γεωτρήσεις. Εκεί, αλλάζει εκ των πραγμάτων η αντιμετώπιση», εξήγησε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει περάσει το μήνυμα ότι είναι ορισμένα σημεία στα οποία αλλάζει η ελληνική αντίδραση. «Οποιεσδήποτε έρευνες πίσω από τον 28ο μεσημβρινό και γεωτρήσεις οπουδήποτε στην περιοχή που θεωρούμε ότι είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής πλευράς», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκατέρωθεν μηνύματα έχουν σταλεί, γι΄αυτό ο Ερντογάν είναι διστακτικός και δεν προχωράει πιο γρήγορα. Επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι μία κατάσταση στην οποία και οι δύο χώρες θα ματώσουν πάρα πολύ. Τα χτυπήματα και στη μία και στην άλλη χώρα θα είναι τρομακτικά σε περίπτωση πολέμου», κατέληξε ο Άγγελος Συρίγος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ