Skip to main content

Συρίγος: Θέλουν τη Δημοκρατία σε γύψο - Ο Νόμος θα εφαρμοστεί

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ωστόσο όπως είπε, αυτές δεν πτοούν την κυβέρνηση

«Ζητούσαν να βάλουμε τη Δημοκρατία σε καραντίνα. Δεν θα το κάνουμε. Αν είναι δυνατόν να σταματήσει τη λειτουργία του το κράτος και να μπει σε μια φάση γύψου! Άνθρωποι που καταγγέλλουν τον “γύψο” της Δικτατορίας ζητάνε από τη Δημοκρατία να μπει αυτοβούλως σε “γύψο”!»

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” όταν κλήθηκε να σχολιάσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς, ότι «δεν πρέπει εν μέσω πανδημίας να ψηφίζονται τόσο σημαντικά νομοσχέδια που προκαλούν αντιδράσεις» και την καταγγελία περί «εργαλειοποίησης της πανδημίας».

«Στη Βρετανία, το βρετανικό Κοινοβούλιο συνεδρίαζε ακόμα και την ώρα που οι Γερμανοί βομβάρδιζαν το Λονδίνο, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα» τόνισε ο κ. Συρίγος. «Εδώ, το καθεστώς της περιορισμένης κυκλοφορίας που έχουμε δεν εμπόδισε τη Βουλή να λειτουργεί, ούτε εμπόδισε να γίνει μια τριήμερη συζήτηση, ούτε εμπόδισε 24 διαφορετικούς φορείς να εκφράσουν την άποψή τους, ούτε εμπόδισε χιλιάδες άτομα να μπουν στη δημόσια διαβούλευση.»

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ωστόσο όπως είπε, αυτές δεν πτοούν την κυβέρνηση: «Ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν περνάνε εύκολα γι αυτό και πάρα πολλοί φοβούνται να προχωρήσουν σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Επί 47 χρόνια επικρατεί αυτή η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χθες αγγίχτηκε ένα τοτέμ της μεταπολιτευτικής περιόδου, γι αυτό υπάρχουν κι αυτές οι αντιδράσεις. Δεν έχει θέση ο φόβος στα πανεπιστήμια, ο φόβος που προκαλούν περιθωριακές ομάδες οι οποίες επιθυμούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις διαδικασίες με τις οποίες αποφασίζουν κάποιοι να κλείνουν τα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος άφησε να εννοηθεί πως επόμενο βήμα είναι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες: «Έχουμε δει στα πανεπιστήμια να σέρνονται στα αμφιθέατρα συνελεύσεις να ροκανίζεται ο χρόνος για 4-5 ώρες, για να μείνουν τελικά 20 άτομα και να εκδώσουν απόφαση για κατάληψη. Σταδιακά θα αντιμετωπιστεί και αυτό το φαινόμενο, αφού η ηλεκτρονική τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες».

Όσο για τα περί ψηφιακού χαφιεδισμού με την τοποθέτηση καμερών σε χώρους των πανεπιστημίων ο Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ενέργειες ελέγχονται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: «Είναι προφανές ότι Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τηρεί τους νόμους. Από κει και πέρα τι να πούμε; Κατ εξαίρεση, ειδικά στα πανεπιστήμια η Αρχή θα κάνει τα στραβά μάτια; Μιλάμε για καταστάσεις εξωπραγματικές».