Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: 33 εξόφθαλμα ψέματα Μητσοτάκη στην ομιλία για το πτωχευτικό

Πυρά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή - Τα σημεία που τον κατηγορεί.

«Μνημείο ψεύδους και διαστρέβλωσης» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, δημοσιεύοντας μια μακροσκελή ανακοίνωση με τα «33 εξόφθαλμα ψέματά» του.

«Μέσα σε 65 λεπτά ομιλίας ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να χωρέσει 33 εξόφθαλμα ψέματα. Δηλαδή έλεγε ένα ψέμα ανά δύο λεπτά ομιλίας. Σε αυτό το σημείωμα δεν κάνουμε πολιτική αλλά ηθική κριτική στον κύριο Μητσοτάκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στο νέο πτωχευτικό κώδικα, ενώ υπάρχουν αναφορές και στα ζητήματα της πανδημίας και του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά και στα εθνικά.

Μεταξύ των βασικών σημείων για τα οποία κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, είναι ότι οι τράπεζες εξέφρασαν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, ενώ οι κύριοι φορείς «τοποθετήθηκαν θετικά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση συνέβη το αντίθετο.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά στην κατηγορία ότι η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έγινε από την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και μετά την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, τον Φεβρουάριο του 2019, «ο οφειλέτης διατηρούσε την ιδιοκτησία του σπιτιού του».

Αναφορικά με το δίχτυ προστασίας, ύψους 24 δισ. της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μέχρι το τέλος έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν δοθεί μόλις 5,3 δισ.».

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του αντικρούει τα λεγόμενα της κυβέρνησης ότι η χώρα μας βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει στοιχεία ενάντια στους ισχυρούς της κυβέρνησης για τη μείωση των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στα νησιά, ενώ επαναλαμβάνει πως σε σχέση με την Τουρκία, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποσπάσει από τη σύνοδο κορυφής «καμία απολύτως δέσμευση για κυρώσεις».