Σάββατο 4 Απριλίου 2020
x

ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ... ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δημάρχων Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά για το συγκεκριμένο θέμα.

Χθες οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης εξέδωσαν μια κοινή δήλωση με την οποία καταγγέλλουν ως “απαράδεκτη μεθόδευση” την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία προκειμένου να μπορεί να κάνει χρήση εναλλακτικών απορριμματογενών καυσίμων RDF/SRF.

Όπως έγραψε την Τρίτη η Voria.gr, στις 13 Μαρτίου, ο σχετικός φάκελος με το σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων εστάλη από το υπουργείο προς την Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τον οικείο δήμο Παύλου Μελά, αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, για την ύπαρξη του φακέλου προκειμένου, εφόσον το επιθυμεί, να λάβει σχετική γνώση.  

Μετά τη γνωστοποίηση αυτής της εξέλιξης υπήρξαν αντιδράσεις από τους δήμους Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου, από δημοτικές παρατάξεις κ.ο.κ. Μάλιστα, σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δημάρχων Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά για το συγκεκριμένο θέμα.

Αποφεύγουν ευθεία καταγγελία

Μεταξύ των αντιδρώντων είναι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εκφράστηκε μέσω της κοινής δήλωσης των βουλευτών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκείνο που κάνει εντύπωση στη δήλωση των βουλευτών είναι η απουσία σαφούς διαφωνίας για την εκχώρηση της δυνατότητας καύσης από την τσιμεντοβιομηχανία εναλλακτικών καυσίμων RDF/SRF τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την βιομηχανική επεξεργασία των υπολειμμάτων από τα ανακυκλούμενα απορρίμματα.  

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους οι βουλευτές επικρίνουν το ΥΠΕΝ γιατί επέλεξε να ανοίξει το θέμα αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή “ενώ κορυφώνεται η πανδημία και εφαρμόζεται περιορισμός μετακινήσεων. Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί να γίνει διαβούλευση των συλλογικών οργάνων και φορέων. Η επιλογή του χρόνου και η διαδικασία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση και τροφοδοτεί την ανησυχία στην κοινωνία”.
 
Επίσης, οι βουλευτές ζητούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ανασταλεί η διαδικασία προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων κι επιπλέον να μεριμνήσουν ώστε “να εφαρμοστούν τάχιστα στην Κεντρική Μακεδονία ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή”.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει το ΟΚ

Πουθενά, όμως, στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται ότι διαφωνούν με τη χρήση αυτού του είδους των εναλλακτικών καυσίμων. Η απάντηση σε αυτήν την... παράλειψη βρίσκεται στη συμφωνία την οποία υπέγραψαν στις 3 Ιουλίου 2019, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος (ΕΤΕ). Μάλιστα, τη συμφωνία εκ μέρους του ΥΠΕΝ υπογράφει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και εκ μέρους των βιομηχάνων ο πρόεδρος της ΕΤΕ Νέλλος Κανελλόπουλος.

Στη συμφωνία η οποία φέρει τον τίτλο “Εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την 'αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας'”, προβλέπεται ρητά η δυνατότητα καύσης  από την τσιμεντοβιομηχανία εναλλακτικών καυσίμων  RDF/SRF. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Σημείο 8: Η τσιμεντοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί υλικά στο τέλος του κύκλου ζωής τους ως εναλλακτικά (δευτερογενή) καύσιμα ή πρώτες ύλες για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και ταυτόχρονα να συνεισφέρει σε λύσεις των προβλημάτων της κοινωνίας που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων της.

Σημείο 11: Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη όπως:
- μείωση της χρήσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα ορυκτά καύσιμα
- συνεισφορά στη μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου

Σημείο 14: Η χρήση των  εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία θεωρείται ως βέλτιστη διαθέσιμη πρακτική στην Ευρώπη, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και σχετική οδηγία του ευρωκοινοβουλίου.

Σημείο 15: Σε πολλές χώρες της ΕΕ η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία ανέρχεται έως και άνω του 80% (Ολλανδία), ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 7%.  

Σημείο 16: Τα χρησιμοποιούμενα εναλλακτικά καύσιμα προέρχονται από την επεξεργασία αποβλήτων όπως δευτερογενές ανακτώμενο από στερεά καύσιμο SRF (π.χ. RDF από μονάδες μηχανικής ανακύκλωσης, χαρτί, ξύλο, πριονίδι, υφάσματα, πλαστικό, αγροτικά και δασικά υπολείμματα), ελαστικά στο τέλος του κύκλου ζωής τους, ξηρά ιλύς βιολογικών καθαρισμών, πετρελαιοειδή κατάλοιπα αναμεμιγμένα με πριονίδι, χρησιμοποιημένα λάδια και λιπαντικά, διαλύτες κ.λπ.

Τι προβλέπεται στη συμφωνία

Στο άρθρο 1 της συμφωνίας ΥΠΕΝ, ΕΤΕ, αναφέρεται ότι αντικείμενό της είναι “η επικαιροποίηση του γενικού πλαισίου για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία...”. Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι η διάρκεια της συμφωνίας ορίζεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αλλά μπορεί να τροποποιηθεί και να επεκταθεί εφόσον συμφωνήσουν και τα δύο μέρη.

Στα άρθρα 3, 4 και 5 περιγράφονται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρήση από τις τσιμεντοβιομηχανίες των εναλλακτικών καυσίμων RDF/SRF και τέλος, στα υπόλοιπα άρθρα περιγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τα συμβαλλόμενα μέρη από αυτήν τη συμφωνία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η άδεια στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο, να καίει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ετησίως απορριμματογενών καυσίμων.

Κατόπιν όλων αυτών προβάλλει εύλογα το ερώτημα ποια ακριβώς είναι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα του ΤΙΤΑΝΑ και συγκεκριμένα εάν, πέρα από τις διαδικαστικές αντιρρήσεις τις οποίες επισημαίνει, συμφωνεί ή όχι με τη χρήση αυτών των καυσίμων από τη συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία.

Δείτε αναλυτικά τη συμφωνία εδώ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ