Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση του Μετρό από το ΕΣΠΑ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ερώτημα εάν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσω ΕΣΠΑ και μετά το 2023.

Την ανησυχία τους για τη χρηματοδότηση του Μετρό Θεσσαλονίκης εξέφρασαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καθώς και ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής στις 16 Οκτωβρίου 2019.

Οι ίδιοι επεσήμαναν πως με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για το μετρό, τίθεται το ερώτημα εάν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ και μετά το 2023.

Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη, ο Αλέξης Χαρίτσης διευκρίνισε πως το έργο κατασκευής του Μετρό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τρίτη συνεχόμενη προγραμματική περίοδο, και ως εκ τούτου σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τέταρτη προγραμματική περίοδο, άρα η χρηματοδότηση κλείνει στο τέλος του 2023 με τον κανόνα ν+3.

Το θέμα της χρηματοδότησης των έργων αλλά και της επέκτασης στα δυτικά έθεσαν στον υφυπουργό Ανάπτυξης και οι βουλευτές Χρήστος Γιαννούλης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, χωρίς ωστόσο να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις.