Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Χτύπησε κόκκινο η εργοδοτική αυθαιρεσία στον τουρισμό

Η κ. Νοτοπούλου και η κ. Ξενογιαννακοπούλου δηλώνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό».

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Β1' Βόρειας Αθήνας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου για την «εργοδοτική αυθαιρεσία στον τουρισμό».

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε κοινωνοί των θλιβερών καταγγελιών, στις οποίες προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό- Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), με αφορμή τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, αυτή την στιγμή, στους εργασιακούς χώρους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν σοβαρές εργοδοτικές αυθαιρεσίες, με το «καλημέρα» της τουριστικής σεζόν. Επισημαίνουν τις περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, εργασίας εκτός νόμιμου ωραρίου και μη εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, εξαιτίας των διαφόρων γραφείων εργασίας, που μοναδικό τους στόχο έχουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Τους ακούμε με προσοχή και αγωνιούμε για τις συνθήκες εργασίας τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Νοτοπούλου δηλώνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό σε σχέση με τους εργαζομένους.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν έχουν θέση μπροστά στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση χρειάζεται πολιτική βούληση και δραστικά μέτρα όπως:

· Ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών.

· Εντατικοί έλεγχοι και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όλη την χώρα για την αποφυγή φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καθώς και

· Επαναφορά όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και κήρυξη τους ως υποχρεωτικών, για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να είναι έρμαια στις διαθέσεις συγκεκριμένων εργοδοτών.

«Με 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με λειτουργικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει.

Ως πότε θα μένουν οι άνθρωποι του τουρισμού στο έλεος; Περιμένουμε μία υπεύθυνη απάντηση», επισημαίνεται.