Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
x

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»

Σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης τυρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να προχωρήσει στην ακύρωση της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρεται ότι «μία μόλις μέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της "Άσκησης Καταιγίδα", η Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναστέλλει για 15 ημέρες τη διενέργεια όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης απέναντι στη πανδημία».

«Επειδή έγκυροι γνώστες της πραγματικότητας τονίζουν ότι το αεροναυτικό τμήμα της Άσκησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της. Κυρίως όμως θα πρέπει να εξηγήσει τις διαρροές προηγούμενων ημερών, με βάση τις οποίες ως λόγος ακύρωσης της "Άσκησης Καταιγίδα" αναφερόταν διαδικασία σε εξέλιξη για  συμφωνημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Επειδή σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης Τουρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της προγραμματισμένης άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις. Κυρίως αναφορικά με το ποιες εγγυήσεις εξασφαλίστηκαν – εάν εξασφαλίστηκαν και εφόσον ισχύουν οι διαρροές που δεν έχουν προς το παρόν διαψευσθεί  –   σε σχέση με τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επειδή είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει αναπάντητα τα πολλαπλά και κρίσιμα ερωτήματα εάν προβαίνει και σε ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με τον Ελληνοτουρκικό διάλογο, θα πρέπει να εξηγήσει επιτέλους πως εξελίσσεται  πλέον η στρατηγική της σε σχέση με την Τουρκία. Η αοριστία, τα πολλαπλά  κενά ενημέρωσης και οι παλινωδίες δικαιολογημένα γεννούν έντονες ανησυχίες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ