Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
x

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

Πυρά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παντελή Τσακίρη εξαπολύουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου για το σχέδιο ανάπλασης στα Αλώνια

Αντιδράσεις προκάλεσε σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου η αυτοψία που πραγματοποίησε χθες στα Αλώνια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης συνοδεία του δημάρχου Παντελή Τσακίρη όσον αφορά το σχέδιο του δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου δημαρχιακού μεγάρου, συνεδριακού κέντρου, κέντρου υγείας, εμπορικού κέντρου και πάρκου 4 στρεμμάτων (δείτε εδώ).

Τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες «προσβάλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους», σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αριθμούν τους λόγους για τους οποίους, όπως σημειώνουν, το έργο δεν προσβλέπει στην αξιοποίηση της περιοχής, αλλά σε «προσωπικές φιλοδοξίες κάθε τοπικού άρχοντα» ενώ μάλιστα αναφέρουν πως ο υπουργός «εκτός από απόφάσεις δίνει και διαταγές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η περιοχή ΑΛΩΝΙΑ, στο κέντρο του Δήμου Ωραιοκάστρου είναι ίσως από τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους πρασίνου, του κέντρου. Η σημερινή παρουσία του Δημάρχου Ωραιοκάστρου μετά του Υπουργού Ανάπτυξης, στα ΑΛΩΝΙΑ, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις αλλά και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. Μας παρουσίασαν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο ο σημερινός Δήμαρχος, μάλλον το έκρυβε τόσο από τους πολίτες που τον ψήφισαν, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν ρωτήθηκε κανείς και κυρίως οι δημότες και οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου, αν συμφωνούν με μια τέτοια «αξιοποίηση» του χώρου. Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα.

– Πρώτον: Θα γίνει Δημαρχείο. Μα το Ωραιόκαστρο διαθέτει Δημαρχείο και πολλά ακόμη κτήρια τα οποία, αυτό που χρειάζονται είναι ανακαίνιση και τακτοποίηση, πολλά λειτουργούν χωρίς άδεια και δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες. Ερωτάται η δημοτική αρχή, αν υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου?

Δεύτερον: Θα γίνει χώρος πολιτισμού. Σίγουρα είναι κάτι που χρειάζεται ο τόπος αφού το υπάρχον κτήριο του Παύλου Μελά, είναι ανεπαρκέστατο. Υπάρχει όμως και η γνωστή Τρύπα της Γαλήνης, που έμεινε ημιτελής, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, αποκεντρωμένα και μάλιστα σύντομα, αφού το έργο είναι ημιτελές.

Τρίτον: Χρειάζεται κέντρο υγείας. Και σε αυτό συμφωνούμε, αλλά γιατί να συνδέεται με το Δημαρχιακό μέγαρο, έχει κάποια σχέση με τα εγκεφαλικά που περιμένουν όσους το επισκέπτονται?

Τέταρτον και αστειότερο: Το εμπορικό κέντρο. Αλήθεια ποιος δεν γνωρίζει για την τύχη των ήδη υπαρχόντων εμπορικών κέντρων του Ωραιοκάστρου. Τα περισσότερα μαγαζιά και γραφεία, είναι κλειστά ή υπολειτουργούν, πριν και μετά την κρίση. Επίσης αναμένεται η αναμόρφωση της κεντρικής αγοράς με το OPEN-MALL.

Αγαπητοί πολίτες του Ωραιοκάστρου.

Σαφώς και πρέπει να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας, Κέντρο Πολιτισμού, κ.λ.π. αλλά σίγουρα όχι στον μοναδικό ελεύθερο χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί σαν χώρος πρασίνου, αθλοπαιδιών, αναψυχής, και άλλων συναφών χρήσεων. Ας αξιοποιηθεί για παράδειγμα ο χώρος των ανενεργών λατομείων του Ωραιοκάστρου. Ας ακολουθήσουμε το ορθό παράδειγμα πολλών Δήμων στη χώρα που έδωσαν ζωή στα εγκαταλελειμμένα σε αχρησία παλιά τους λατομεία – κουφάρια και διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού τους ελεύθερους χώρους στον οικιστικό ιστό των πόλεων τους.

Όλοι εμείς σαν ενεργοί πολίτες πρέπει να εμποδίσουμε οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες ενέργειες αφού προσβάλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας. Η στάση του Δημάρχου και του Υπουργού, δείχνει πως αποφασίζουν χωρίς την γνώμη κανενός και κυρίως χωρίς τη γνώμη εκείνων που άμεσα τους αφορά .

Επίσης η αναφορά του Υπουργού, ότι ήδη έδωσε εντολή για μελέτες, δείχνει πως εκτός από αποφάσεις δίνουν και διαταγές. Ο χώρος στα «ΑΛΩΝΙΑ», είναι ο μοναδικός ελεύθερος, που απέμεινε από την οικιστική λαίλαπα των προηγουμένων ετών, μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιηθεί πραγματικά και προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών του Ωραιοκάστρου. Ας ρωτήσουμε τους πολίτες και τους φορείς του τόπου, πριν πάρουμε μια απόφαση, αλλά και τους ειδικούς, από τα πανεπιστήμια της πόλης. Εμείς ως τοπική οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουμε το διάλογο και καλούμε όλους τους δημότες να συμβάλλουν, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη λύση.

Είμαστε υπέρ της προόδου, αλλά πιστεύουμε ότι πρόοδος δεν είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες κάθε τοπικού άρχοντα αλλά το να διαφυλάξουμε ότι απέμεινε ως χώρος πρασίνου, για να τον χαίρονται οι συμπολίτες μας, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ