Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή της Αλεξίου και το κλίμα στην παράταξη Νοτοπούλου

Χθες η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την προσωρινή διαγραφή της υπό μορφήν αναστολής της ιδιότητας μέλους.

Γράφει ο Σαλονικιός

Πάντως, εγώ εάν ήμουνα Δήμητρα Αλεξίου θα αισθανόμουν υπέρμετρα κολακευμένη από το γεγονός ότι τόσοι πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων και πρώην κυβερνητικά στελέχη αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι, ασχολήθηκαν επί ώρες με την περίπτωσή μου. Για τους μη γνωρίζοντες, η Δήμητρα Αλεξίου είναι δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εκλεγείσα με την παράταξη “Θεσσαλονίκη Μαζί” της Κατερίνας Νοτοπούλου που στη συνέχεια, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ανεξαρτητοποιήθηκε και προ ημερών ορίστηκε από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη Ερευνητικών Προγραμμάτων.

Χθες η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την προσωρινή διαγραφή της υπό μορφήν αναστολής της ιδιότητας μέλους. Μια απόφαση που, όπως πληροφορούμαι, ελήφθη έπειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και συνεννοήσεις, τόσο στην εν λόγω οργάνωση όσο και με το κόμμα και φυσικά και με την Νοτοπούλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή μου, η ΟΜ των πανεπιστημιακών συζήτησε επί μακρόν την περίπτωση Αλεξίου σε ειδική συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τον διορισμό της από τον Ζέρβα σε θέση εντεταλμένης συμβούλου. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, οι πρώην κρατικοί αξιωματούχοι Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γιώργος Αγγελόπουλος, Γιάννης Κρεστενίτης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Γιώργος Στάμου, η δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου κ.ά.



Σχεδόν όλοι τάχθηκαν υπέρ της επιβολής κάποιας πειθαρχικής ποινής αλλά, όπως πληροφορούμαι, το κλίμα ήταν σαφώς πιο επιεικές σε σχέση με την αντίστοιχη, υψηλών τόνων συζήτηση που είχε γίνει για το ίδιο θέμα στην παράταξη της Νοτοπούλου. Άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις που εξέδωσαν η ΟΜ και η “Θεσσαλονίκη Μαζί”. Μετά τη συνεδρίαση της ΟΜ ακολούθησε συνάντηση της γραμματείας της Οργάνωσης με επικεφαλής τον Δημήτρη Ψύλλο, με την Αλεξίου, στην οποία διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων.

Θυμίζω ότι η Αλεξίου δεν είναι η μοναδική από την παράταξη Νοτοπούλου που αξιοποιήθηκε από τη διοίκηση Ζέρβα. Είχε προηγηθεί ο διορισμός της Μαρίας Αρβανιτίδου σε θέση εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για θέματα αδέσποτων ζώων. Η διαφορά είναι ότι ο διορισμός της Αρβανιτίδου έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Νοτοπούλου. Οι πληροφορίες μου, λένε, ότι η Κατερίνα είχε προβεί τότε σε εκείνον τον ελιγμό, συναινώντας στη συνεργασία της Αρβανιτίδου με την διοίκηση Ζέρβα, θέλοντας να αποφύγει πρόωρες αποχωρήσεις από την παράταξή της.

Πάντως, πέρα από τις περιπτώσεις Αρβανιτίδου και Αλεξίου, πληροφορούμαι πως το κλίμα εντός της παράταξης Νοτοπούλου μόνον ιδανικό δεν θεωρείται. Μου λένε ότι η Κατερίνα επιδεικνύει υπέρμετρο συγκεντρωτισμό τον οποίο ορισμένοι ερμηνεύουν ως ανασφάλεια, κατά τη γνώμη τους αδικαιολόγητη. Μάλιστα, κάποιοι στοιχηματίζουν ότι προσεχώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα επεισόδια.