Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδεοληπτικό πείσμα από Σιμόπουλο για τα αρχαία στη Βενιζέλου

Βολές κατά ΝΔ και Σιμόπουλου - Βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του μετρό, υποστηρίζει

Την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ιδέα μεταφοράς των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Και Μετρό και Αρχαία».

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, που φαίνεται πως είναι «αποφασισμένη να γκρεμίσει οτιδήποτε θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ», ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταφέρεται κατά του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, «ο οποίος δηλώνοντας πως "η περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό δυστυχώς αποδεικνύει πόσο οι ιδεοληψίες και η επικοινωνία μπορούν να οδηγήσουν σε αξεπέραστα προβλήματα ένα έργο και να κρατήσουν σε "ομηρία" το κέντρο μίας πόλης", δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πολύπαθο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης».

«Ένα έργο το οποίο όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν σταματημένο, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι ενώ είχαν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην πόλη. Σύντομα όμως όλα αποκαταστάθηκαν, τα έργα ξεκίνησαν κανονικά και τώρα βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του μετρό», υποστηρίζει η παράταξη και συμπληρώνει:

«Όλα αυτά φαίνεται πως τα αγνοεί ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, ο οποίος για ένα ιδεοληπτικό πείσμα, επαναφέρει το θέμα της απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου με το επιχείρημα της καθυστέρησης και της αύξησης του κόστους. Μόνο που ο κ. Σιμόπουλος και η ΝΔ αποκρύπτουν το γεγονός ότι όλα αυτά θα συμβούν εφόσον εφαρμοστεί το δικό τους σχέδιο. Όπως συγκεκριμένα είπε ο πρόεδρος του Μετρό, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, η αλλαγή σχεδιασμού σημαίνει νέες καθυστερήσεις ενώ ανυπολόγιστο θα είναι και το κόστος με τις αποζημιώσεις που θα ζητήσουν οι εργολάβοι, το εργατικό κόστος και, κυρίως, η ταλαιπωρία ολόκληρης της πόλης. Το σχέδιο της κυβέρνησης σημαίνει πως θα έχουμε τέσσερα χρόνια επί πλέον καθυστέρηση για την παράδοση του σταθμού. Δηλαδή αντί για το 2023 θα πάμε στο 2027».

Υπενθυμίζει, δε, πως η ιδέα της απόσπασης των αρχαίων «είχε βρει αντίθετο τότε τον ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος, το οποίο ανακίνησε το θέμα και είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διατήρηση των αρχαιοτήτων in situ (επί τόπου), με το σύνθημα "και μετρό και αρχαία". Στη συνέχεια η άποψη αυτή αγκαλιάστηκε από όλους σχεδόν τους φορείς της πόλης με πρώτο τον δήμο Θεσσαλονίκης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα μεταφοράς των αρχαιοτήτων. Πιστεύουμε πως η Ιστορία και ο Πολιτισμός δεν κοστολογούνται ούτε μπορούν να χρησιμοποιούνται για την πολιτική αντιπαράθεση. Και δηλώνουμε την ετοιμότητά μας στην υπεράσπιση όσων κερδίσαμε με αγώνες τα προηγούμενα χρόνια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να αντιταχθούν στα ιδεοληπτικά σχέδια της κυβέρνησης τα οποία εάν εφαρμοστούν θα μας γυρίσουν στην εποχή που το μετρό ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της πόλης».