Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνες βαριοπούλας και καταστολής στο ΑΠΘ με πρόσχημα τη βιβλιοθήκη

Σύμφωνα με την ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Εικόνες βαριοπούλας, αυταρχισμού και καταστολής απέναντι στους φοιτητές και τους καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με πρόσχημα της βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι «λίγο έλειψε να θρηνήσουμε ανθρώπινο θύμα»

«Η πιθανολογούμενη εγκατάσταση της αστυνομίας στα δημόσια πανεπιστήμια, ενός θεσμού ακροδεξιάς έμπνευσης και κοπής που δε συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δυναμιτίζει το κλίμα και ναρκοθετεί την πανεπιστημιακή ειρήνη», υπογραμμίζει σχετικά στην ανακοίνωση η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και προσθέτει ότι «μια κυβέρνηση "κρότου-λάμψης" επιτίθεται στο εισόδημα, στα δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία. Με αστυνομικές εκστρατείες στα Πανεπιστήμια επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες της για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε βάρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών».

Η κυβέρνηση σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «επιχειρεί επίσης να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τώρα που η πολιτική της αποδοκιμάζεται από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Στην απόγνωσή της, η κυβέρνηση καταφεύγει στη γνωστή της «καραμέλα» και κατασυκοφαντεί τα δημόσια πανεπιστήμια ως «άντρα βίας και ανομίας». Τα ίδια πανεπιστήμια που βρίσκονται στο 8% των καλύτερων του κόσμου σύμφωνα με την «κατάταξη της Σαγκάης», σε σύνολο 31.907 ιδρυμάτων παγκοσμίως».

Αναφέρει ότι «η προγραμματισμένη εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στις Σχολές, αύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου, πρόκειται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και πιθανά θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτα, θλιβερά και σκοτεινά γεγονότα. Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει. Να μην επιβάλλει την αστυνομοκρατία στα δημόσια ΑΕΙ. Να υποχωρήσει και να ακυρώσει το σχεδιασμό της, ενώ σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές να μεριμνήσει για την πρόσληψη προσωπικού για τη φύλαξη των ιδρυμάτων. Έτσι κι αλλιώς, η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια (όπως το έχει πράξει επανειλημμένα) σε περιπτώσεις εγκλημάτων του ποινικού κώδικα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται στο πλευρό όλων όσων τάσσονται κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού, της βίας και της αστυνομοκρατίας και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ως κυβέρνηση είναι η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανακατευθύνοντας τους συγκεκριμένους πόρους προς την ενίσχυση των  εργαστηρίων και του εξοπλισμού, όπως και την πρόσληψη καθηγητών και διοικητικού προσωπικού», καταλήγει η ανακοίνωση.