Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Με ευθύνη της κυβέρνησης περίπου 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να χορηγήσει το 35%για τις δομές κατηγορίας Γ και Δ, λένε οι βουλευτές.

Για κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας κάνουν λόγο 49 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο ερώτησης που υπέβαλλαν, με πρώτους υπογράφοντες τους βουλευτές Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη και Αργολίδας, Γιάννη Γκιόλα, για το θέμα του πρωτοφανούς, όπως λένε, αποκλεισμού πολλών χιλιάδων παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων.

Όπως εξηγούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να χορηγήσει το 35% (κατ’ ανώτατο) για τις δομές κατηγορίας Γ και Δ, με προτεραιότητα στην κατηγορία Δ, δίνοντας έτσι εκ των προτέρων μόνο 97 εκατ. ευρώ περίπου για αριθμό αιτήσεων που ξεπερνά τις 133.000. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει οργή και αναστάτωση σε όλη τη χώρα, αφού εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης μένουν είτε εκτός, είτε σε καθεστώς αναμονής περισσότερα από 65.000 παιδιά σε όλη την επικράτεια, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η παραπάνω έκβαση δεν έχει ουδεμία σχέση με όλα αυτά που προσχηματικά κατά καιρούς δήλωναν δημοσίως τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, όσο και η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, Δ. Μιχαηλίδου, υπενθυμίζοντας πολύ συγκεκριμένα τα εξής:

• «Στις 03/12/2016 ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου αναφέρονταν στον κρίσιμο ρόλο που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωνε ανάμεσα σε άλλα: «Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς, αν όχι ο πιο σημαντικός πυλώνας σήμερα, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή […] και δυστυχώς το κεντρικό κράτος αντί να σας συμπαρίσταται, σας περιορίζει, σας στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας».

• «Στο πλαίσιο συζήτησης (13/09/2017) του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη με νέες μητέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, ο πρώτος δήλωσε: «Να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή […] για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή»

• «Σε συνάντηση (17/07/2019) ανάμεσα στην αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κ. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον Πρόεδρο, κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο, παρουσία του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, η πρώτη δήλωσε: «Είχαμε μία εκτενή και παραγωγική συζήτηση και συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της απορρόφησης βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία, σε κατάλληλες δομές. Η δράση αυτή που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας του ευαίσθητου αυτού τμήματος της κοινωνίας μας, θα πρέπει να ενισχυθεί με όλες μας τις δυνάμεις…»

• Τέλος, γίνεται μνεία στην από 22-08-2020 επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σπουδαίο το έργο που επιτελεί ο εν λόγω κλάδος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συλλόγου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβρη του 2016 στη Θεσσαλονίκη.