Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
x

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με την απόφαση που έλαβε το ΚΑΣ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τίθενται σε κίνδυνο οι αρχαιότητες, ενώ παράλληλα καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου.

Επίθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση που πάρθηκε σήμερα τα ξημερώματα υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για μια απόφαση η οποία αφενός θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αρχαιότητες, απειλώντας τις με καταστροφή κι αφετέρου καθυστερεί την ολοκλήρωση του έργου. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον προηγούμενο προγραμματισμό, ο οποίος ανετράπη με προσωπική απόφαση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, το μετρό ήδη θα πραγματοποιούσε σήμερα τα δοκιμαστικά του δρομολόγια!», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και προσθέτει:

«Όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με τη μελέτη τεμαχισμού-απόσπασης και επανατοποθέτησης, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται τουλάχιστον μέχρι το 2023! Επίσης, η εξεταζόμενη μελέτη δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία απόσπασης για κάθε τμήμα που θα αποσπαστεί, μεταφερθεί και επανατοποθετηθεί.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, ο άνθρωπος ο οποίος κατέθεσε τη νέα μελέτη είναι αδελφός μέλους του ΚΑΣ, συγκεκριμένα του κ. Εμμανουήλ Κορρέ.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης τάσσεται εναντίον του νέου σχεδιασμού. Μία θέση την οποία είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή και την οποία εξέφρασε με το σύνθημα «ΚΑΙ μετρό ΚΑΙ αρχαία».

Με βάση αυτή τη θέση, η οποία είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε στηριχτεί την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τους αρχαιολόγους και κινήσεις πολιτών,  το έργο του μετρό προχωρούσε κανονικά τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα έργο το οποίο είχε σταματήσει από το 2013 και η κατασκευή του μετρό είχε γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη. Το έργο ξεκίνησε πάλι, το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση παραμονής «κατά χώραν» (in situ) των σημαντικών ευρημάτων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία με τη σημερινή απόφαση τίθενται εν αμφιβόλω.

Όμως παρά την καταστροφική απόφαση του ΚΑΣ, πιστεύουμε πως η μάχη δεν έχει χαθεί και υπάρχει ακόμη χρόνος να κερδηθεί.

Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στο ΣτΕ στο οποίο στις 6 Νοεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών κατά της Απόσπασης και άλλων φορέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και τους πολίτες ολόκληρης της χώρας, να αντισταθούν στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργολάβων που εξυπηρετεί,  να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στην καταστροφή και ένα ακόμη πιο βροντερό ΝΑΙ στη διάσωση της ιστορίας, της μνήμης και του πολιτισμού».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ