Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για ΚΑΣ: Η πολιτιστική κληρονομιά δεν τεμαχίζεται

Τα μνημεία ανήκουν στην πόλη και τους ανθρώπους της. Αυτοί θα πουν την τελευταία λέξη, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Είναι ξεκάθαρο το ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά ούτε και για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μετά τη σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου.

«Το ΚΑΣ επικύρωσε επί της ουσίας μία προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, προκρίνοντας μία λύση που θέτει σε κίνδυνο τα ευρήματα, μία λύση που αυξάνει το κόστος κατασκευής του Μετρό και παρατείνει για άγνωστο διάστημα την παράδοση του έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα μνημεία ανήκουν στην πόλη και τους ανθρώπους της. Αυτοί θα πουν την τελευταία λέξη, άμεσα και δημοκρατικά, με πλήρη συναίσθηση του ιστορικού βάρους», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δηλώνουμε τη θλίψη μας για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων από το σταθμό Βενιζέλου. Το ΚΑΣ επικύρωσε επί της ουσίας μία προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, προκρίνοντας μία λύση που θέτει σε κίνδυνο τα ευρήματα, μία λύση που αυξάνει το κόστος κατασκευής του Μετρό και παρατείνει για άγνωστο διάστημα την παράδοση του έργου.

Είναι ξεκάθαρο το ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά ούτε και για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Τις επιλογές της, δυστυχώς, υποστηρίζουν ένθερμα τόσο ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας όσο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Άραγε ούτε αυτοί ενδιαφέρονται να αναδειχθεί η αίγλη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και να ολοκληρωθεί επιτέλους το Μετρό; Ή μήπως οι κινήσεις τους υπαγορεύονται μόνο από τον πολιτικό ρεβανσισμό απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να δηλώνει δυναμικά παρούσα στον αγώνα για την κατά χώρα ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου και την ταχεία ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη το απόγευμα οι άνθρωποι της πόλης δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της απόσπασης των μνημείων, σε μία μεγαλειώδη και πολύχρωμη διαμαρτυρία. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα.

Τα μνημεία ανήκουν στην πόλη και τους ανθρώπους της. Αυτοί θα πουν την τελευταία λέξη, άμεσα και δημοκρατικά, με πλήρη συναίσθηση του ιστορικού βάρους.