Skip to main content

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για τα έργα και τις υποδομές στη Θεσσαλονίκη

Κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο μετρό και υποστηρίζει ότι σχεδιάζεται η παράδοση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε ιδιώτες.

Για καθυστερήσεις στις παραδόσεις σε έργα υποδομών και περιβαλλοντοκτόνες πρακτικές κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τη Νέα Δημοκρατία, μέσω ανακοίνωσης, που εξέδωσε, με αφορμή τη σημερινή τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό της Αθήνας.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο μετρό, υποστηρίζει ότι σχεδιάζεται η παράδοση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε ιδιώτες και θέτει θέμα περιβαλλοντικής αδειοδότησης  για το Flyover στον περιφερειακό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση τονίζει τα εξής:

«Η μόνη συμβολή της Κυβέρνησης της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη και τις υποδομές της είναι η  καθυστέρηση,  η παράδοση υποδομών στους ιδιώτες και περιβαλλοντοκτόνες πρακτικές. Καθυστέρηση και παράδοση σε ιδιώτες του μετρό, του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ιδιωτικοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα και αντιπεριβαλλοντική χωροθέτησή της  εντός του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας, κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου και μεταφορά της Διοίκησης του Εθνικού Πάρκου Αξιού στην Αθήνα!

Όσο για την περίφημη Flyover, ο κ. Καραμανλής στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου δεν ανέφερε,  ότι η περιβαλλοντική του αδειοδότηση έχει απορριφθεί από το ΣτΕ το 2017, αφού προβλέπει την υλοτόμηση 70 στρεμμάτων αναδασωτέας έκτασης του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου. Πως θα προχωρήσουν λοιπόν σε ένα έργο χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση; Ουσιαστικά είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα του προστατευτικού, περιαστικού δάσους για το χατίρι του ιδιωτικού/εργολαβικού συμφέροντος.

Επίσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ και καθησύχασε τους Θεσσαλονικείς ότι δεν θα υπάρχουν διόδια, δεν μας είπε πώς θα αποζημιωθεί ο ιδιωτικός τομέας που θα χρηματοδοτήσει το έργο. Γιατί η πόλη και οι πολίτες θα πληρώνουν για χρόνια τον εκλεκτό εργολάβο της ΝΔ. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το μάτι στους εργολάβους και υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει κλειδώσει στα συρτάρια των υπουργείων μια σειρά από έργα που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών και τα έχει ανάγκη η πόλη όπως, η Ανατολική Εξωτερική Περιφερειακή, η έξοδος και διαπλάτυνση προς το αεροδρόμιο κ.ά.

Τέλος, καλούμε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου, καθώς έχουμε ήδη μπει σε περίοδο υψηλού κινδύνου και το ΥΠΕΝ δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την απομάκρυνση ξερών κλαδιών και υπολειμμάτων που λειτουργούν ως εστίες ανάφλεξης και πυρκαγιάς».