Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Προειλημμένη απόφαση, κατακερματισμός των αρχαίων

Η απόφαση του ΚΑΣ επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του Μετρό, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Για προειλημμένη απόφαση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του ΚΑΣ να εγκρίνει τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της απόσπασης ή της παραμονής των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, παίρνει σάρκα και οστά η προειλημμένη απόφαση, υπέρ της πρώτης λύσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα.

Επισημαίνει, δε, πως «η γνωμοδότηση του ΚΑΣ:

- παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία
- επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του Μετρό, ενώ είναι γνωστό πως η πόλη έχει ανάγκη από την ταχύτερη λειτουργία του
- αυξάνει το κόστος του έργου»

«Επί πλέον η πρόταση υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των αρχαιοτήτων, ενέχει μεγάλους κινδύνους για καταστροφή σημαντικού μέρους αυτών των μοναδικών και ανυπολόγιστης αξίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης, αρχαιολογικών ευρημάτων», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και συνεχίζει:

«Μόλις μία μέρα πριν, χιλιάδες Θεσσαλονικείς σε μια μαζική συγκέντρωση με παλμό και πάθος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της υπουργού Πολιτισμού και της Κυβέρνησης και υπέρ της λύσης για παραμονή των αρχαιοτήτων κατά τόπον (in situ)».

«Θεωρούμε τουλάχιστον άστοχη τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η οποία επί πλέον έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα θέλαμε να συγχαρούμε, για τη σθεναρή τους στάση στους σχεδιασμούς της κας Μενδώνη, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κα Πολυξένη Βελένη και τον πολιτικό μηχανικό-δομοστατικό, καθηγητή κ. Βλάση Κουμούση οι οποίοι μειοψήφησαν στο ΚΑΣ», συμπληρώνει.

Και συνεχίζει: «Επίσης οφείλουμε να συγχαρούμε, για τη στάση που επέδειξαν και δεν υποχώρησαν στις πιέσεις, τον διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργο Σκιαδαρέση, την αρχαιολόγο-ανασκαφέα στο σταθμό Βενιζέλου, κα Κρινιώ Παπαγεωργίου, τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Ιουλία Παπαγεωργίου και τον διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, κ. Δημοσθένη Παπαγεωργίου».

Τονίζει, δε, ότι «όπως από την αρχή αγωνίστηκε για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά τόπον, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη σωτηρία του μνημειακού αρχαιολογικού ευρήματος με κάθε μέσο».

«Ο δρόμος είναι μακρύς, τίποτε δεν έχει τελειώσει!», καταλήγει.