Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το... μπαλάκι στους διαφωνούντες του κόμματος

Έτοιμη η πολιτική ατζέντα που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός ανεξαρτήτως πότε διεξαχθούν οι εκλογές. Τι δηλώνουν στη Voria.gr Μηταφίδης και Φάμελλος.

Τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση περιμένουν οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, είτε ανήκουν στους λεγόμενους «προεδρικούς», είτε στους «διαφωνούντες». Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όμως όλοι πλέον βλέπουν αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπεw, όπως δήλωσαν στη Voria.gr.

Μπορεί οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να λένε σήμερα ότι δεν έχουν λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους για το πώς θα πορευτούν, όμως διευκρινίζουν πως «επ' ουδενί δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο και τη συμφωνία».

Τα ίδια στελέχη υποστήριξαν ότι αύριο ή μεθαύριο και πάντως αναλόγως της επιλογής του κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του ή να προχωρήσει σε κλείσιμο της Βουλής, θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν. Ακόμη θεωρούν πως ο πρωθυπουργός «μπερδεύει» τα πράγματα, αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζονται θερινά τμήματα στη Βουλή...

Από την άλλη, τα στελέχη που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι πλέον ετοιμάζεται η ενιαία και ολοκληρωμένη πρόταση κυβερνητικής πολιτικής, στο ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου, βασισμένη μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένους άξονες. Αυτή η πρόταση (αναμένεται να είναι έτοιμη αύριο) θα αποτελέσει και το προεκλογικό όχημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο των εκλογών, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Πάντως, θα παρουσιαστεί και πριν την ψήφο εμπιστοσύνης αν και όταν αυτή ζητηθεί.

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που ανήκει σε εκείνους οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση, επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν μια κοινοβουλευτική ομάδα μισή και κολοβή, υπό την αίρεση της αντιπολίτευσης. Αν δεν πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης δεν μπορεί να συνεχίσει. Θα πρέπει να πάμε σε εκλογές».

Ο κ. Μηταφίδης τόνισε ότι εκκρεμούν πολύ σημαντικές τομές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ή οι διατάξεις για την ανακούφιση του κόσμου στο οικονομικό πεδίο...

«Δρομολογούμε σημαντικές αλλαγές, μπαίνουμε στην ουσία του κυβερνητικού έργου, έπειτα από όλη αυτή τη χρονική περίοδο της αμφιβολίας. Οφείλουμε να έχουμε μια σοβαρή και σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια να περάσουμε μια σειρά από παρεμβάσεις επωφελείς για τους πολίτες από το μάτι της βελόνας, διότι ως γνωστόν όλα ελέγχονται εξονυχιστικά. Είναι πολιτικά σχιζοφρενικό αυτό που γίνεται από την εσωτερική αντιπολίτευση. Ποιος θα ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα, που από τη μια είναι επώδυνα κι από την άλλη έχουν και τομές βελτίωσης των πραγμάτων; Μοιραία θα κινηθούμε στις ράγες της συμφωνίας. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική. Πρόκειται για έναν Γολγοθά και έναν κλεφτοπόλεμο με τους δανειστές, αλλά έτσι είναι τώρα τα πράγματα. Την ίδια ώρα όμως περιμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να βλέπουμε όλο το κάδρο», δήλωσε ο κ. Μηταφίδης.

Κατά τον ίδιο το «στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζουμε τα μέτρα» δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Α λα καρτ υποστήριξη δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορούμε να ζούμε το... εκκρεμές της αγωνίας. Να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Υπάρχει κι ένας κόσμος που αγωνιά. Είχαμε το μαρτύριο της σταγόνας από τους δανειστές, να το έχουμε και στο εσωτερικό;», εξήγησε ο κ. Μηταφίδης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος επίσης έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα, «υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν οι εκλογές, αλλά το δίλημμα είναι στους διαφωνούντες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν αποδέχονται στο σύνολό της την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση ή όχι. Μερικώς δεν μπορεί να γίνει αποδοχή. Υπάρχουν και σκληρά μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε. Κανείς δεν τα θέλει, αλλά κάποια στιγμή η αστάθεια δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Οι δυο άξονες

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός πάντως ολοκληρώνεται μέσα στο διήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται σε δύο κύριους άξονες:

1. Εφαρμογή της συμφωνίας, που έχει δύσκολα μέτρα, αλλά και ευκαιρίες για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Διαπραγμάτευση της απομείωσης του χρέους. Δημιουργία αντίμετρων στα επώδυνα μέτρα του μνημονίου.

2. Δημοκρατικές τομές με καθαρή πολιτική βούληση για μια σειρά από ζητήματα, όπως τα δημόσια έργα, οι άδειες των καναλιών και το όλο πλαίσιο λειτουργίας τους, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος...

«Χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση. Είναι διατεθειμένοι όσοι διαφωνούν να στηρίξουν στο σύνολό της αυτή την προσπάθεια και όχι ό,τι μας συμφέρει; Αν δεν μπορούν να το κάνουν πρέπει να πάμε σε εκλογές», τόνισε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια λογική στηρίζουν όλοι οι «προεδρικοί». Άλλωστε, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αποδεχτούν μια κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», που θα συνεπαγόταν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα τις χαρακτηρίζουν «καρκινώματα του πολιτικού συστήματος».

«Δεν μπορώ να συνεργαστώ με τις πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν το πρόβλημα στη χώρα για να λύσω το πρόβλημα αυτό. Με τους συναδέλφους που εκλεχθήκαμε για να λύσουμε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι άλλοι μπορούμε να πάμε αν είμαστε όλοι μαζί. Αν όλοι συμφωνήσουμε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που θα αποκαταστήσει σταδιακά όσα έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά και τις δικές μας εκκρεμότητες αυτών των έξι μηνών. Όχι όμως στη λογική 'στηρίζω την κυβέρνηση με λευκό ή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και διαφωνώ με τα μέτρα που τα καταψηφίζω'. Κανείς στην πραγματικότητα δε θέλει τώρα εκλογές. Όμως η πολιτική μας πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Αν δεν ασκήσουμε άμεσα την πολιτική μας και δεν επιταχύνουμε το έργο μας θα χαθεί και η 'ευφορία' που δημιουργήθηκε από την επίτευξη της συμφωνίας και την αποφυγή των μεγάλων κινδύνων για τη χώρα. Για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας χρειαζόμαστε στιβαρή πολιτική διοίκηση. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για εσωστρέφειες. Είναι συγκεκριμένη η κυβερνητική πρόταση και όλοι γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνει μέτρα, αλλά και αντίμετρα, ότι περιλαμβάνει τομές, αλλά και το χρέος. Ας αποφασίσουμε», τόνισε ο κ. Φάμελλος.