Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Βιώσιμη προοπτική για τον αγροτικό κόσμο και το φυσικό περιβάλλον

Ο τομέας και Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητεί «βιώσιμη προοπτική για τον αγροτικό κόσμο και το φυσικό περιβάλλον».

«Εκτός από τα άμεσα και αυτονόητα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να ληφθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, γραφειοκρατία και με απλές προϋποθέσεις και διαδικασίες, το μεγάλο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης προοπτικής για τον αγροτικό κόσμο και βέβαια για το φυσικό περιβάλλον», τονίζουν σε ανακοίνωση τους το Τμήμα και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σημειώνουν ότι «η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η εκπόνηση τοπικών ολοκληρωμένων και συνεκτικών αναπτυξιακών σχεδίων, ως αποτέλεσμα ενός ανοιχτού και διευρυμένου διαλόγου, βασισμένου στις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε να συγκρατηθούν οι νέοι, δυναμικοί και παραγωγικοί άνθρωποι στον τόπο τους, και τα οποία ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές».

Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουν, απαιτούνται τα εξής:

1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα, τουλάχιστον, 5 χρόνια.

2. Να αποζημιωθεί στο 100% το έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, οι υποδομές και τα μηχανήματα, τόσο για τους κατά κύριο όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

3. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές στις περιοχές που θα κηρυχθούν αναδασωτέες και θα απαγορευτεί η βόσκηση για όσο διαρκεί η απαγόρευση.

4. Να ενισχυθούν τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, με εγγυημένη ρευστότητα ώστε να συνδράμουν τα μέλη τους.

5. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των αγροτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, να διερευνηθούν τα δυνατά σημεία, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές της κάθε περιοχής.

Το Τμήμα και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι για αυτά απαιτείται η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου «για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της στις καμένες περιοχές».

Επισημαίνουν δε, ότι χρειάζεται να αναληφθεί δράση και για την ανάπτυξη υποδομών στις καμένες εκτάσεις, αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών βελτίωσης βοσκοϊκανότητας στις εκτάσεις που χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοποι. «Κι όλα αυτά βέβαια, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στις χρήσεις γης και με τη άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των δασικών περιοχών που κάηκαν», υπογραμμίζουν. Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «όλες οι κρατικές Δομές και Υπηρεσίες των περιοχών θα πρέπει να ενισχυθούν γενναία και άμεσα με προσωπικό και πόρους, ώστε να συνδράμουν με ολιστικό τρόπο στην υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «όλα τα παραπάνω μόνο από μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορούν να υλοποιηθούν», ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς μέριμνά της είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που την στηρίζουν και όχι η επιβίωση και η ευημερία του λαού μας» και πως «η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν πλέον να προφέρουν στον τόπο είναι ν' αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες της ανικανότητάς τους».