Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων ο γάμος και η τεκνοθεσία για όλους

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «παρά τις αντιφάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα σύμμαχος και συνοδοιπόρος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος».

«Η προώθηση και αναγνώριση στο δικαίωμα για γάμο και τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, είναι αναγκαία κίνηση διεύρυνσης των δικαιωμάτων», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει με θέμα: «άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος πολιτικού γάμου και προσαρμογή της νομοθεσίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι παρά τις αντιφάσεις και ενδεχομένως και τις ολιγωρίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα σύμμαχος και συνοδοιπόρος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της κυβέρνησής τους: «Ανοίξαμε τον δρόμο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, επεκτείναμε το σύμφωνο συμβίωσης και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου...». Πρόκειται για θέμα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρότι η αντιπαράθεση για θέματα ταυτότητας έχει και πολιτική σημασία, ανέφερε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε στην δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ, σημειώνοντας ότι «έφερε στη επιφάνεια την σκληρότητα, το μίσος και την δολοφονική ουσία της τοξικής αρρενωπότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναικοκτονίες, 11 έχουν καταγραφεί φέτος, αλλά και τους βιασμούς και τους ξυλοδαρμούς όποιου δεν ταιριάζει στην νόρμα της πατριαρχίας. Καθώς η συζήτηση αφορά την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ακόμη ότι αν και μπορεί να ασκηθεί κριτική γιατί δεν την έφερε όταν ήταν στην κυβέρνηση, εντούτοις « σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Με πολιτικό κόστος και απέναντι σε πολιτικές επιλογές, καταφέραμε στην προηγούμενη βουλή να διευρύνουμε τον ορίζοντα των δικαιωμάτων». Κλείνοντας υπογράμμισε την κοινή κατεύθυνση όλων στον στρατηγικό στόχο που είναι η αναγνώριση του δικαιώματος του γάμου και της τεκνοθεσίας όλων των ανθρώπων.

Στην δική του σύντομη εισαγωγή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος συντόνιζε και την εκδήλωση, υπογράμμισε τον στόχο για το «Δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια».

Αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές στιγμές όσον αφορά τα δικαιώματα μία θετική και μία αρνητική. Η θετική είπε ήταν η μαζική παρουσία στα prides της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η αρνητική ήταν οι εικόνες στο λύκειο της Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη. Η απάντησή μας σε εκείνους που προκαλούν τέτοια επεισόδια είναι περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες ελευθερίες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «για εμάς και το έχουμε εκφράσει η εξάλειψη των δυσμενών διακρίσεων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας».

Μιλώντας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρμοδιότητα στα θέματα δικαιωμάτων, ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε αποφασίσει να είμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας για πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και τα κράτη μέλη και τη Κομισιόν.

Ανέφερε ακόμη ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή την στιγμή και καλά και κακά νέα. Υπάρχουν 12 κράτη μέλη που έχουν κατοχυρώσει νομικά το δικαίωμα για γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που θα γίνουν 13 με την προσθήκη της Ισπανίας. Είναι σχεδόν το σύνολο της παλιάς Ευρώπης. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται να εναρμονίσει με καθυστέρηση την Ελλάδα με αυτά τα κράτη...Συζητάμε για κάτι που είναι πρωτοπόρο για την Ελλάδα αλλά μπορούμε να επικαλεστούμε και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το τελευταίο διάστημα με μεγάλη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ζητήσει να συνδεθούν τα θέματα κατά των διακρίσεων με εκταμιεύσεις κονδυλίων και με υποχρεώσεις των κρατών μελών. Υπάρχει μία δήλωση σύμφωνα με την οποία αν είστε γονείς σε μία χώρα είστε γονείς σε κάθε χώρα της ΕΕ...Σε χώρες όπως η Πολωνία ασκούνται πιέσεις ώστε να σταματήσει η διάκριση και οι ΛΟΑΤΚΙ free περιοχές...Με την πίεση ότι δεν θα εγκριθούν κονδύλια και θα επιβληθούν κυρώσεις αναγκάζονται να αναθεωρούν διατάξεις και διακρίσεις... Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση, πρέπει να τεθεί σαν θέμα δημοκρατίας και δημοκρατικού τόξου». Αναφέρθηκε και στην εικόνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγοντας ότι οι προτάσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων και την επέκταση των δικαιωμάτων στηρίζονται από την Αριστερά, τους σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, και καταψηφίζονται από την άκρα Δεξιά ενώ το ΕΛΚ όπου ανήκει η ΝΔ είναι διχασμένο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι «συγκρούονται δύο πόλοι ακόμη και σε αυτό το πεδίο των δικαιωμάτων, ο πόλος της δεξιάς και ο πόλος της αριστεράς. Υπάρχει ένας κόσμος που θέλει ο καθένας να ζει όπως επιλέγει. Στον αντίποδα υπάρχει ένας κόσμος που θέλει να επιβάλει στους άλλους πως να ζουν ή να μην ζουν. Αυτή είναι και η σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...Εμείς πρέπει να ακούσουμε την άποψη των οργανώσεων και να δώσουμε την μάχη μας να περάσουν οι θέσεις αυτές». Το θέμα είναι και θέμα ισονομίας ανέφερε ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε ότι «τυπικά όλοι οι πολίτες της Ένωσης έχουν ίσα δικαιώματα. Στην πράξη όμως δεν υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια». Για το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν όταν μιλάμε για μία ένωση όταν τίθενται θέματα οικονομίας να υπάρχει κίνδυνος εξόδου (όπως συνέβη με την Ελλάδα) και να μην υπάρχει η αντίστοιχη αιρεσιμότητα για θέματα δικαιωμάτων για χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία». Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα σημείωσε ότι « δεν είναι άσχετο το θέμα που συζητάμε με τον τρόπο που βλέπει η κυβέρνηση τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης και κρατά τις ίσες αποστάσεις». Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα «η δική μας κυβέρνηση είναι ακραία δεξιά κυβέρνηση δεν είναι φιλελεύθερη».