Skip to main content

Τι σημαίνει η απόφαση Τσίπρα να δώσει το χρίσμα στον Μπουτάρη

Τους τελευταίους μήνες η συμπάθεια έδειχνε να μετεξελίσσεται προοδευτικά σε ένα διαρκές πολιτικό φλερτ το οποίο φαίνεται ότι καταλήγει σε... γάμο.

Μπορούν, όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, να επηρεάσουν τις εξελίξεις όσον αφορά το προεκλογικό σκηνικό στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019;

Εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι μόλις μια εβδομάδα μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε ουσιαστικά να δώσει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μπουτάρη, η απάντηση στο ερώτημα φαντάζει εύλογη. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στον βιότοπο του κυβερνώντος κόμματος ξέρουν πως η απόφαση είχε ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό και το μόνο που απέμενε ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δημοσιοποιηθεί. Σε αυτό συνετέλεσε πράγματι το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου.

Η επίθεση σε βάρος του κ. Μπουτάρη δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να περάσει αναίμακτα και χωρίς αντιρρήσεις η υποψηφιότητά του στο εσωτερικό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Εντός της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν αρκετά στελέχη τα οποία διαφωνούν με αυτήν την επιλογή, όμως ο αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με το κλίμα συσπείρωσης του κεντροαριστερού χώρου που προκάλεσε το περιστατικό του Σαββάτου αφόπλισαν, τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε αντίθετη φωνή.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπαθούσε ανέκαθεν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον επισκεπτόταν στο δημαρχείο, ακόμη και όταν το κόμμα του κατέβαινε με δικό του συνδυασμό απέναντι στον κ. Μπουτάρη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η συμπάθεια έδειχνε να μετεξελίσσεται προοδευτικά σε ένα διαρκές πολιτικό φλερτ.

Σε αυτό βοήθησαν πολύ οι θέσεις τις οποίες έχει λάβει τον τελευταίο καιρό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε θέματα εθνικής εμβέλειας, οι οποίες ευθυγραμμίζονται σχεδόν απόλυτα με αυτές της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η θέση του υπέρ της σύνθετης ονομασίας για το θέμα των Σκοπίων, καθώς και η μετριοπαθής στάση του στο ζήτημα του «Κλεισθένη».

Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μπουτάρη εξυπηρετεί αρκετές από τις στοχεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μέσα στο πολιτικό πλαίσιο των ευρύτερων συναινέσεων που αποφάσισε προσφάτως η Κεντρική Επιτροπή σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις δημοτικές εκλογές. Επιπλέον, διευκολύνει την επιδίωξη της Κουμουνδούρου για διεμβολισμό των λοιπών δυνάμεων της κεντροαριστεράς οι οποίες στηρίζουν τον κ. Μπουτάρη ήδη από το 2010.

Πέραν αυτών ένας ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές που πιθανότατα θα προηγηθούν των δημοτικών, θα ήταν ανώφελο να επιδιώξει αυτόνομη κάθοδο, διακινδυνεύοντας μία ακόμη ήττα.

Η χθεσινή εξέλιξη εξυπηρετεί όμως και τον ίδιο τον κ. Μπουτάρη. Χωρίς τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ δύσκολο να διεκδικήσει με αξιώσεις μια τρίτη δημαρχιακή θητεία. Η «Πρωτοβουλία» είναι στα κάτω της και το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου δεν φαινόταν ικανό να γεφυρώσει το βαθύ ρήγμα που υπάρχει στο εσωτερικό της. Συνεπώς, η λύση του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε μονόδρομος για τον κ. Μπουτάρη. Αυτό το γνώριζε πολύ καλά και ο ίδιος εξ ου και η σταδιακή προσέγγισή του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου διευκολύνει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ως προς τη διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας καθώς του επιτρέπει να επιχειρήσει να μεταθέσει την προεκλογική συζήτηση από τα τοπικά θέματα (καθαριότητα, κυκλοφοριακό κ.λπ.) στα οποία δεν παίρνει και τον καλύτερο βαθμό, σε θέματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος (π.χ. Μακεδονικό, προσφυγικό κ.ά.). Κυρίως, όμως, του επιτρέπει να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής της «δημοκρατικής παράταξης» στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στο «παλιό συντηρητικό κατεστημένο της», ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Η χθεσινή εξέλιξη υποχρεώνει πλέον και τα υπόλοιπα κόμματα να επανακαθορίσουν τους σχεδιασμούς τους, με πρώτη και καλύτερη βεβαίως τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδίαζε έως τώρα υπολογίζοντας στα προβλήματα τα οποία έχει η «Πρωτοβουλία» καθώς και στην περιορισμένη πολιτική απήχηση του Κινήματος Αλλαγής που στήριζε και στηρίζει τον κ. Μπουτάρη. Η διαφαινόμενη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλάζει τα δεδομένα και ανεβάζει τον πήχη για τη ΝΔ, η οποία θα πρέπει πλέον να ρίξει στη μάχη στέλεχος πρώτης γραμμής.

Αλλαγή σχεδίων υποχρεούνται να κάνουν και όσοι από το χώρο της κεντροαριστεράς είχαν επενδύσει στην αποχώρηση –οικειοθελή ή αναγκαστική- του κ. Μπουτάρη. Κάποιοι εξ αυτών θα επιδιώξουν ενδεχομένως να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα το οποίο θα δημιουργηθεί από την πιθανή συνένωση της «Πρωτοβουλίας» με την «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», κάποιοι άλλοι θα αποπειραθούν να δοκιμάσουν την τύχη τους με κάποιο άλλο σχήμα, μικρότερου βεληνεκούς, ποντάροντας και στις ευκαιρίες που θα παράσχει η απλή αναλογική, ενώ θα υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι θα πάνε στο σπίτι τους, θεωρώντας πως το εγχείρημα Μπουτάρη, έτσι όπως γεννήθηκε το 2005, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.