Skip to main content

Σύσκεψη Eυρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη Χάικο Μάας με 12 υπουργούς Εξωτερικών, ανάμεσά τους και οι ομόλογοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνομίλησε με συναδέλφους του από 12 ευρωπαϊκές χώρες για την επανέναρξη της ταξιδιωτικής κίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών στην ΕΕ. Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συντονισμός τους σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση σίγουρων διασυνοριακών ταξιδιών προπαντός για τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και μέτρα πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας του κορωνοΪού όπως και της υγειονομικής περίθαλψης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας.

Η κατάσταση παραμένει «επισφαλής»

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο μετά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μάας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα μετατρέψει την ταξιδιωτική προειδοποίηση σε ταξιδιωτική οδηγία για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Οι 12 υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν μεταξύ άλλων σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία τουριστικών δομών και της ταξιδιωτικής κίνησης, στα ελάχιστα στάνταρτ προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται, στα μέτρα για την ιατρική περίθαλψη των τουριστών όπως και στον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάποια περιοχή. Οι υπουργοί συμφώνησαν να ανταλλάσσουν σε μόνιμη βάση στοιχεία για την πορεία μετάδοσης της νόσου.

Ο κ. Μάας επισήμανε πως «το κόστος του περιορισμού της πανδημίας ήταν πολύ υψηλό». Με τους συναδέλφους του είναι της άποψης ότι η επιτυχία δεν θα πρέπει «απερίσκεπτα» να τεθεί σε κίνδυνο. Απευθυνόμενος σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν τόνισε: «Απολαύστε τις διακοπές σας, αλλά απολαύστε τις προσέχοντας και με υπευθυνότητα.» Ο αυξανόμενος αριθμός  κρουσμάτων στη Γερμανία δείχνει ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και ότι «η κατάσταση παραμένει επισφαλής». Ο Χάικο Μάας επισήμανε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάζει καθημερινά την υγειονομική εξέλιξη στις άλλες χώρες. Εν ανάγκη οι ταξιδιωτικές οδηγίες θα μετατραπούν σε προειδοποιήσεις.

Συνομιλίες με την Τουρκία

Για περίπου 160 χώρες παραμένουν ως τις 31 Αυγούστου σε ισχύ οι γερμανικές ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Στις τρίτες χώρες συγκαταλέγεται και η Τουρκία που βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών των Γερμανών. Ήδη όμως διεξάγονται συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση αλλά και αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες που έχουν ως στόχο να αλλάξει η προειδοποίηση σε οδηγία. Ο κ. Μάας κατέστησε σαφές ότι τα κριτήρια για την έκδοση οδηγίας είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για τα κράτη-μέλη της ΕΕ: ο αριθμός κρουσμάτων εντός 7 ημερών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το σύστημα υγείας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιστάσεων, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας στα τουριστικά κέντρα όπως και στα μέσα μεταφοράς.  

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle