Skip to main content

Σύσκεψη υπό τον Δραγασάκη για την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Στη σύσκεψη τονίστηκε μεταξύ άλλων, ότι η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα συνεργάζεται με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και κρατικών στελεχών, την οποία συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τόσο η προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ η οποία θα έχει ως θέμα την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις συστηματικές κυβερνητικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρχές του 2015 για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η τελευταία απόφαση του Eurogroup είναι σημαντική από την άποψη ότι αναφέρεται όχι μόνο στο αυτονόητο δικαίωμα δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και στη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, με βάση και τις ως τώρα αποφάσεις του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, τόνισε:

  1. Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
  2. Δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.
  3. Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει σημαντικό ρόλο: α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, β) Ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
  4. Η δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί εγχείρημα μακράς πνοής. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψιν θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.
  5. Η δημιουργία του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.