Skip to main content

Σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου επιθυμεί η Άγκυρα

Η διοίκηση της TRAO έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ζητώντας άδεια για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ερευνών στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξετάζει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας (TRAO).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ζητώντας άδεια για την έναρξη σεισμικών ερευνών, μετά τις 15 Αυγούστου.

Το αίτημα αφορά περιοχές νότια της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει μονομερώς στην έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, εφόσον δεν αποσύρει τα τουρκικά πλοία από την περιοχή και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Λευκωσία, προκειμένου να έχει επαφές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να στείλουν ένα κοινό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.