Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,8 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (VID)

Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται 12 χιλόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και 23 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05.07 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κρήτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται 12 χιλόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και 23 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 24 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 13,3 χλμ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

Δείτε video από τη στιγμή του σεισμού:

Λέκκας: Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για μεγαλύτερο σεισμό

«Είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα στην περιοχή που ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί. Ο σεισμός ήταν αισθητός στην περιοχή αλλά μέσα στα πλαίσια που έχουμε προκαθορίσει. Η σεισμική δραστηριότητα όπως λέμε συχνά είναι έντονη στην περιοχή. Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για μεγαλύτερο σεισμό. Χρειάζεται βέβαια προσοχή. Εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την δραστηριότητα στην περιοχή», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας

Παράλληλα ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως οι συγκεκριμένοι σεισμοί που παρατηρούνται στην περιοχή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε κτίρια γι’ αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Οι συγκεκριμένοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε κτίρια που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση ως προς την ισορροπία. Γι’ αυτό και η αρχική σύσταση ήταν να μην χρησιμοποιούνται οι κάτοικοι παλιά κτίρια και να μην διέρχονται μπροστά από παλαιά κτίρια τα οποία είναι επικίνδυνα και ετοιμόρροπα. Καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Επειδή μπορεί με έναν σεισμό 5 Ρίχτερ, που είναι μέσα στο πλαίσιο των σεισμών που μπορεί να δώσει η περιοχή, να έχουμε κάποια πτώση. Χρειάζεται προσοχή γενικώς», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λέκκας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ